„Klubrádió
Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával

Hihetetlen rekordok

3/02/2024 17:00

| Szerző: Kerekes Borbála

Puzzle maraton, maratoni olvasás, a legrövidebb idő alatt megszerzett legtöbb diploma rekordja, extrém futási rekordok és sok más kiemelkedő magyar teljesítmény az Ötös e heti adásában.

2024. január 31. Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával (2024. január 31., szerda 10:05)
93:53
00:00
Műsorvezetők: Epres Attila, Szalai Kriszta Szerkesztők: Kerekes Borbála

Rekordot döntöttünk a szerdai Ötösben: Szalai Kriszta és Epres Attila igyekezett annyi magyar rekordot és rekordert bemutatni a kétórás műsoridő alatt, amennyit még sosem hallottak a Klubrádió hallgatói. Volt maratoni puzzle rekord, mezítlábas, fagyban és hőségben rekordot felállító extrém futó, beszélgettek a legrövidebb idő alatt megszerzett legtöbb diploma tulajdonosával és a Magyar Rekordok regisztrátora mesélt arról, hogy olykor tőle is extrém erőfeszítést kíván a rekordkísérletek végigkövetése.

Például olyankor, amikor a rekorder 51 órán keresztül Elvis dalokat énekel, 26 órán keresztül mesét olvas, vagy jeges, hegyi körülmények között fut.

Sebestyén István először Benke Laci bácsi gasztronómiai rekordkísérletében segédkezett, onnantól kezdve kézről kézre járt a telefonszáma. Ezért döntött úgy, hogy inkább csinál egy weboldalt, amin keresztül a rekorderek jelentkezni tudnak, és ahol az eredmények mindenki számára nyomon követhetőek lesznek.

Persze, egy rekord felállításának feltételei is vannak: csak az jelentkezhet rekordernek, aki megismételhető és objektíven mérhető kísérletet tervez.

István számára az egyik legkedvesebb kísérlet a legnagyobb alapterületű palacsinta szőnyeg volt. A rekorder egy saját készítésű palacsintasütő géppel készítette el az ehető palacsintaszőnyeget – hiszen feltétel volt az is, hogy a palacsinta ne csak nagy, de finom is legyen.

István civilben közlekedési mérnök, ezért különösen közel állnak a szívéhez a járművekhez kapcsolódó rekordok. Ez egy speciális kategória, a járműves gyorsulási rekordokat ugyanis meg kell ismételni. Méghozzá rendszerint ellenkező irányban – így mérik meg azt, hogy a rekord más körülmények között is teljesíthető-e.

A tandemezés magyar rekordját egy férfi-női páros döntötte meg, akik 100 kilométer per órás sebességgel tekerték együtt a biciklit. Különlegesség, hogy a női résztvevő látássérültként érte el ezt az eredményt.

István most sem unatkozik, jövő hét szerdára már új feladat vár rá, a leghosszabb emberi lánc által történő könyvpakolás rekordjának rögzítése.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával
2024. január 31., szerda 10:05
Szerkesztő: Kerekes Bori