„Klubrádió
Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával

Kicsit több. Maradhat?

9/03/2024 08:28

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

A piacozás nem csupán bevásárlás. Színek, ízek, illatok, közösségek, ikonikus figurák, nagy felfedezések és kalandok színtere. A piacozás élmény. Mert a piacon nem átrohanunk, hanem válogatunk, meg-megállunk, kóstolgatunk, köszönünk egymásnak, beszélgetünk. Az Ötös vendégei Palásti Ferenc, piacos családból származó balett-táncos, Földes Tamás, a Budapest Vásárcsarnokai Kft. ügyvezető igazgatója, a szintén piacos családból származó író, Bereményi Géza, Peleskey Ákos, a Tihany Piac Placc tulajdonosa, Vilmányi Judit, Pop-up, vagyis ideiglenes közösségi vásárszervező és Sebők Gyula, az Ecseri Piac felügyelője voltak.

2024. március 06. Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával (2024. március 06., szerda 10:05)
99:08
00:00
Műsorvezetők: Epres Attila, Szalai Kriszta Szerkesztők: Kerekes Borbála

A nyüzsgő piaci élet, a csábító illatok, a színes zöldség- és gyümölcskupacok látványa még azt is rabul ejti, aki egyébként nem piacos típus. A standok között, az alkudozó, válogató vásárlók és kiabáló árusok kavalkádjában kiválóan megfér egymás mellett a szaftos pletyka, a jó beszélgetés, az ismerős arcok köszöntése.

Az első piacokat jellemzően templomok közelében vagy folyók mellet hozták létre. A portéka java vízen érkezett, ezért kézenfekvő volt a kirakodás után rögtön áruba is bocsátani a finomságokat. Jó példa erre a Vásárcsarnok. Az 1800-as évek végén a Dunától a Belvárosi templomig valóságos vásári kavalkád fogadta a környéken járókat.

Hunyadi tér, piac a Vásárcsarnok előtt 1971
 
Hunyadi tér, piac a Vásárcsarnok előtt 1971
 Kép: Fortepan.hu / Kereki Sándor
 

A Központi Vásárcsarnok vagy Nagycsarnok ma is a főváros szíve. Nem csak vásárolni vagy ebédelni mennek ide a helyiek és a külföldiek, hanem beszélgetni és gyönyörködni is. Földes Tamás, a Budapest Vásárcsarnokai Kft. ügyvezető igazgatója a többi között a Vásárcsarnok történetéről és piac alatti alagútról is mesélt.

Palásti Ferenc balett-táncos, de hosszú éveken keresztül ő is részt vett a család piaci vállalkozásában. Hetente kétszer jártak fel Budapestre a Nagybanira, ahol éjféltől hajnali négyig tudtak vásárolni, aztán robogtak vissza Kanizsára a friss portékával. A fővárosban abban az időben olcsóbban tudták beszerezni a zöldséget és gyümölcsöt, még azt is, amit adott esetben épp a szomszéd faluból szállítottak a Nagybanira. Persze a piacozás az árusok számára üzlet, és mint ilyen, sok csapdát is rejthet. Palásti Ferenc többször is megtanulta a leckét, aminek több zsák dió volt az ára, erről is mesélt az Ötösben.

Bereményi Géza
 
Bereményi Géza
Fotó: Stefkovics Gáspár
 

Bereményi Géza a Magyar Copperfield című könyvében írta meg piacos családja történetét, ő maga is a Teleki téri piacon nevelkedett hatéves koráig. Nagyszüleinek volt több standja is, zugáruról, forradalomról, íratlan szabályokról is mesélt.

A műsor második órájában a balatoni piacozás, a kistermelők nehéz helyzete is szóba került, a pop-up vásárok világába is elkalauzoltok a hallgatókat, és az Ecseri Piac kalandos történeteit és ikonikus figuráit is megismerhettük.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával
2024. március 06., szerda 10:05