„Klubrádió
Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával

Most akkor be vagy ki?

2/03/2024 09:37

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

Sokat halljuk és gyakran mondjuk valakire, hogy introvertált vagy extrovertált. Kategorizálunk, hiszen a címkézés segít eligazodni a világban. De valóban ilyen fekete és fehér ez? Mi a helyzet azokkal, akik kerülik a feltűnést, szeretnek egyedül lenni, de az életük bizonyos területein, például a munkájukban, hobbijukban mégis a figyelem középpontjába kerülnek? Akik képesek egy embertömeg előtt beszélni, de egy hétköznapi csevegés szorongást okoz nekik? Erről az összetett embertípusról volt szó a szerdai Ötösben. Vendégeink László Mónika szociológus, Dr. Füredi Júlia szervezetpszichológus, Kiss Zita képzési- és fejlesztési specialista, Rezes Judit színésznő és Dr. Dura Mónika ötgyerekes anyuka, vállalkozó voltak.

2024. február 28. Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával (2024. február 28., szerda 10:05)
93:40
00:00
Műsorvezetők: Epres Attila, Szalai Kriszta Szerkesztők: Kerekes Borbála

Ambrivertált. Így hívjuk azt a személyiségtípust, aki az introvertált és extrovertált skála közepén helyezkedik el, és mindkét típusból hordoz jellemzőket. Ezekre az emberekre jellemző, hogy nem szégyenlősek, ha a figyelem rájuk szegeződik, de hogy komfortosan érzik-e magukat egy adott szituációban, az abszolút helyzetfüggő. Élvezik a bulikat, a csoportos rendezvényeket, a tömeget, de aztán egyik pillanatról a másikra azt érzik, hogy jobb lenne otthon lenni. A tartalmas beszélgetések hívei, a "small talk" nem az ő világuk. Jól tudnak kapcsolódni más emberekhez, könnyen teremtenek kapcsolatot, de az önérvényesítés már gyakran okoz nehézséget. Barátok között akár a társaság középpontjai is lehetnek, de ismeretlen környezetben inkább befelé fordulnak. Szeretnek új emberekkel ismerkedni, de nyugodtabbak, ha a barátok is a közelben vannak. Szívesen töltenek egyedül is időt, de csak rövid ideig. Egyensúlyra törekednek a körülöttük lévő emberek társaságban, ha valaki beszédesebb, akkor az ambrivertált személyiség inkább csendesebb lesz, és ez fordított esetben is igaz.

Hogyan tud kapcsolódni egy extrovertált és egy introvertált ember? Hogy boldogul egy befelé forduló ember vezető pozícióban? Miért áll ki valaki egy tömeg elé beszélni, ha közben halálra stresszeli magát rajta? Kell-e fejlődnünk, változtatnunk, vagy a kulcs az elfogadásban van? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozott Szalai Kriszta és Epres Attila a szerdai Ötösben.

A budapesti bulinegyed
 
Bulinegyed
 
A Fogasház romkocsma Budapest bulinegyedként ismert részén az Akácfa utcában 2017. augusztus 29-én. 
 Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával
2024. február 28., szerda 10:05