„Klubrádió
Élni jó

Mérő László szerint a szerelem doppingereje ténykérdés

28/05/2023 15:15

| Szerző: Lehoczky Mirjam

Mérő László matematikus, publicista, pszichológus, játékfejlesztő, az ELTE Pszichológia Intézetének professzora, aki elsősorban ismeretterjesztő könyveiről és előadásairól ismert. Az Élni jó műsorban Kadarkai Endrének elmondta, hogy a szerelem doppingerejét ténykérdésnek tartja. Beszélt még a kudarcokon való túllépésről, a boldogságról, és arról, miért jó élni, mi foglalkoztatja mostanában.

2023. május 27. Élni jó (2023.05.27. Mérő László)
23:34
00:00
Mérő szerint mindenki más miatt érzi jól magát a bőrében. Persze, van néhány alap dolog, amiből összerakjuk az életünket, de ezek aránya más és más. Valakinek az kell a boldogsághoz, hogy legyenek olyan tevékenységek az életében, amikben el tud merülni, valakinek az a fontos, hogy szeressék és szerethessen, mások pedig olyan dolgokat keresnek, ami túlmutat a saját életükön. Azt mondja, neki nagy flow igénye van, kevés hivatástudattal és átlagos pozitív érzelmi igénnyel.  Nem fontos, hogy ezeket az arányokat tudatosan meghatározzuk magunkban, elég, ha csak működtetjük. Rosszabb, ha valaki tudatosan tudja, mi jó neki, de mégsem tudja alkalmazni.  

 
Kadarkai Endre és Mérő László
 

Neki is van olyan tulajdonsága, amivel nehezen békélt meg, de végül kihozta döntetlenre. Megtanulta, hogy bizonyos dolgokat elengedjen a füle mellett. Vallja, hogy a merev elvek is veszélyes, mert nincs hova visszavonulni belőlük, korlátoznak.

Nem szereti a bölcseleteket, szerinte azokkal tele a padlás. Szerinte amióta éltesebb korba lépett, a hallgatók is leginkább arra kíváncsiak, mit hogyan lát. A múltján sem töpreng sokat, nem akarja megfejteni, néha a dolgok úgyis maguktól utólag megfejtődnek.  

A szerelem teljesítménynövelő erejét ténykérdésnek látja. Azonban ez sem általános recept, mindenkit más motivál. Szerinte szégyenletes, hogy a pszichológiának sokkal kevesebb mondanivalója van a szerelemről, mint az irodalomnak, vagy a művészeteknek. A művészetekben nem kell tisztában lenni azzal, hogy amit tudunk, azt honnan tudjuk. Akár a meditációban vagy a hitben sem.  

Sosem voltak ambíciói, az elhivatottság mindig hiányzott belőle. Egy feladat, egy társaság, egy kihívás jobban izgatta.  Szerencsés alkatnak tartja magát, mert könnyen tud váltani. A kudarcokon is hamar túlteszi magát, rögtön a következő kihívásra koncentrál. Nem tartja szükségesnek, hogy legyen egy nagy dobása az életben, egyszerűen igyekszik jól csinálni a dolgát. Már régebben rájött, hogy akkor is van helye a világban, ha vannak nála sokkal jobbak.

Nagyon szeret élni, de tudja, ő is előbb utóbb elhasználódik, hiszen nem végtelen időre vagyunk tervezve. Azt mondja, mostanában sokat foglalkoztatja az öregedés, bár szellemileg még nem érzi, de fizikailag feltűnőbb, hogy benne van a korban. Vallja, hogy amíg jól vagyunk, addig viselkedjünk is úgy, érezzük magunkat jól a bőrünkben.

Az Élni jó aktuális adása visszanézhető a YouTube-on is. Iratkozzon fel a Klubrádió csatornájára!

FELIRATKOZOM:

Élni jó
2023. május 27. szombat 12:05
Műsorvezető: Kadarkai Endre