„Klubrádió
Élni jó

Szabó T. Anna: A bizalom fontosabb a szerelemnél

30/04/2023 06:22

| Szerző: Lehoczky Mirjam

Az e heti Élni jóban Szabó T. Anna költő, író volt Kadarkai Endre első beszélgetőtársa. Napjaink egyik legismertebb költője mesélt a bizalom fontosságáról, amely a szerelemnél is nagyobb erő, és a boldogság alapköve. Hiszi, hogy mindenkinek találni kell egy biztos pontot, akinek ez nem sikerül, annak vége van.

2023. április 29. Élni jó (2023.04.29. Szabó T. Anna)
24:22
00:00
Szerencsés embernek vallja magát, mert kegyes volt hozzá a sors, nem érték nagy szívfájdalmak. Ettől függetlenül nagyon szorongó ember, aki az írói élénk fantáziájának köszönhetően az örömök mellett minden helyzetben meglátta a tragédia lehetőségét is.

Azt mondja, az örömök megélését is gyakorolni kell, időt kell adni a megélésnek. Amikor megáll egy fa alatt, mindig rácsodálkozik a teremtés organikus tárgyaira, mintha először látná őket. Néha kevés idő is elég lehet, be kell osztani az örömöket.

 
Kadarkai Endre és Szabó T. Anna
 

Azt vallja, az ember lakásából legyen jó a kilátás, legyen egy ablak, amin kilásson, láthassa az eget, a fákat. Korábban évekig élt sötét lakásban, nagyon nyomasztó tud lenni.

Hiszi, hogy a félelmet tudatosan ki lehet kapcsolni. Édesapjától úgy tanulta, ha nyomasztja valami, vagy rossz a kedve, menjen fel egy hegyre és nézzen le onnan. A fizikai megerőltetésnek, a levegőnek, valamint a teljesen más perspektívának köszönhetően innen minden más. Számára a hegy közvetítő funkciója a legfontosabb, olyan akár a létra, amin fel és le is lehet haladni.

Szerinte nem kell, hogy viszont szeretve legyen az ember, elég, ha mi szeretünk. Ehhez persze nagy bátorság kell. Ezalatt azt a szeretetet érti, amikor az ember önként ad, viszonzást csak remélhet, de nem vár el. A szerelem lényege az, hogy ránézel, és örülsz.

Azt mondja, az életben elég egy nagy szerelem is, ha az teljes és nagy a bizalom. Számára a boldogság az a bizalom, amikor nem kell tüskésen védekeznie. Mindenkinek azt tanácsolja, keressen valakit, akiben megbízhat, lehet az egy állat, vagy egy kút is, amibe bele tud kiabálni, a lényeg, hogy biztos pontot találjunk. Vallja, hogy a boldogság alapköve a bizalom, ha nincs senkink, ha egyedül vagyunk, és nem is hiszünk, végünk van.

Sosem felejti el, amikor a szemérem ellenére a nagymamája kényszerűségből megengedte, hogy betegen, kiszolgáltatottan lássa. Nem is hinné, hogy mekkora ajándék adott ezzel, a régi asszonyi közösséget. Azóta tudja, hogy a bizalom több a szerelemnél.

Az Élni jó aktuális adása visszanézhető a YouTube-on is. Iratkozzon fel a Klubrádió csatornájára!

FELIRATKOZOM:

Élni jó
2023. április 29. szombat 12:00
Műsorvezető: Kadarkai Endre