„Klubrádió
Élni jó

Dragomán György: A rossz érzés elkerülése érdekében elolvas egy szöveget, vagy felvág egy hagymát

12/03/2023 09:14

| Szerző: Klubrádió

Az Élni jó e heti vendége, Dragomán György József Attila-díjas író, műfordító volt. Legismertebb könyvei a Máglya és A fehér király, utóbbit több mint harminc nyelvre fordították le. A műsorban mesélt feleségével való intenzív viszonyáról, arról, hogyan lehet nap mint nap rácsodálkozni a világra, és hogy legtöbbször választhatunk, csak merni kell dönteni.

2023. március 11. Élni jó (2023.03.11. Dragomán György)
24:06
00:00
Íróként szereti hinni, hogy van sors, mert ő is sorsokat kovácsol, amikor nagy történeteket mesél. Ő abban hisz, hogy van egy nagyobb történet, aminek a részei vagyunk a saját kis történeteinkkel.

El tud képzelni olyan disztópiát, ahol elér minket a többi ember pokla, ahol bár nem lehet könnyen boldognak lenni, de meg kell próbálni. Az írói munka olyan, hogy nehéz abbahagyni, mert az író fejében akkor is zakatolnak a történetek, mikor már felállt a számítógép elől. Amikor gyerekei lettek, eldöntötte, hogy kilépve az írószobából, mindig jó kedve lesz. A figyelme szabályozásával meg kellett tanulnia nem írni is.

 
Dragomán György és Kadarkai Endre
 

Nem állítja, hogy bárki képes bárkit szeretni és hogy van ennek értelme egyáltalán. Nem is feltétlen érdemes mindenkit szeretni, mivel a szeretet munka. Ami azt jelenti, hogy meg kell figyelni a másikat, és igyekezni kell meglátni benne a jót. Ha az ember elég mélyen elmerül a részletekben, a másik elkezd érdekes lenni, és a végére megszeretjük vagy meggyűlöljük az illetőt.

Szabó T. Annával tizenöt éves kora óta ismerik egymást, azóta erős szövetség az övék. Szerinte egy élet kevés egy igazán nagy szerelemhez. Ha egy másik ember igazán érdekes, mindig tud meglepetést okozni. Persze, ezen dolgozni kell, nem működik automatikusan. Az író mindennap kíváncsi arra, hogy ma mit fog megtudni a feleségéről és magáról is. Első perctől azt játszották, hogy csak egy napig tart a kapcsolatuk. Hiába gondolták, sose fogadkoztak, hogy így marad hosszútávon. Mindig a pillanattal foglalkoztak.

Szerinte az mindig segít élni, ha valami nálunk nagyobbal találkozhatunk, például egy jó könyv tud ilyen lenni. A költészet is hatalmas élmény, mert rövid és intenzív, gyorsan megtanulható a tanulság. Van egy gyűjteménye, ami mindig nála van, és vannak szövegek, amikhez újra és újra visszatér. Azt mondja, már keresni is élvezet olyat, ami hat.

Mivel az írás egy depresszív dolog, ezért ha azt akarja, hogy elkerülje ez az érzés, elolvas egy szöveget, vagy felvág egy hagymát. Mindig rá tud csodálkozni, hogy a mennyi rétege van, legyen szó akár szövegről, akár hagymáról. Szerinte fontos, hogy úgy nézzünk a világra, mintha először látnánk. Ahhoz képest, hogy kezünk is van, ritkán nézzük meg őket. Szerinte mindenkinek fel kellene tenni ezt a kérdést, mikor nézte meg utoljára alaposan a kezeit. Szerinte alkati kérdés, de nála úgy működik, hogy amit eleget figyel, azt megszereti. Akkor jó játszani, ha komolyan vesszük a játékot. Nem az a fontos, hogy nyerünk vagy vesztünk, csak legyen tétje.

Vallja, hogy az életben legtöbbször választhatunk, csak merni kell dönteni. Nem tudja, jól vagy rosszul, de mindig átgondoltan dönt. Samuel Beckett a hőse, az ő figurái mindig tovább mennek az élet nyomorult körülményeiből is. Amikor Watt beesik egy árokba sokáig úgy tűnik, nem tud kijönni onnan, de aztán tovább megy. Mindig arra gondol, amikor nehéz helyzetben van, ha Wattnak sikerült kimásznia az árokból, neki is sikerül.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Élni jó
2023. március 11. szombat 12.05
Műsorvezető: Kadarkai Endre