„Klubrádió
Élni jó

Dunai Tamás: A mosoly egy olyan görbe, ami mindent egyenessé tesz

19/02/2023 08:44

| Szerző: Klubrádió

Az Élni jó vendége Dunai Tamás, Jászai Mari-díjas színész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A színész tizenhat évig a budapesti Madách Színházban játszott, majd szabadúszó lett, 1998-ban megválasztották az év musical énekesének. Örül, hogy hetvenhárom évesen még színpadon lehet, és vallja, szembenézés nélkül nincs fejlődés.

2023. február 18. Élni jó (2023.02.18. Dunai Tamás)
23:23
00:00
A színész azt mondta, recept nincs a boldogsághoz, de abban biztos, hogy mindig mosolyogva kell kezdeni a napot, hiszen a mosoly egy olyan görbe, amely mindent egyenessé tesz. Szerinte megéri arra hangszerelnie magát az embernek, hogy pozitív legyen. Úgy véli, észre kell venni a szépet és a jót, amiben csak lehet. Örül, hogy hetvenhárom évesen még működik az agya és játszhat.

Természetesen neki is voltak nehéz időszakai, rögtön gyerekként, amikor tizenhárom évesen elvesztette az édesanyját rákban. Nem tudta ezt akkor feldolgozni, bő egy évig semmihez sem volt kedve, amikben korábban örömét lelte. Még Istenre is haragudott, hogy lehet egy ennyire szerethető, jó embert elvenni. Azt is tudja, a rossznak mindig el kell múlnia, különben nem tud jönni a jó. Enélkül a hit nélkül borotválkozni sem lenne érdemes kimennie reggel.

Mára megtalálta a maga számára elfogadható magyarázatot, miért kellett így történnie. Édesanyja nagyon féltette egyetlen fiát: a színész biztos benne, hogy ha az ő szoknyája mellett marad, akkor másképp alakul az élete. Persze, abban is megtalálta volna, amitől a mosoly kiegyenesíti az életét. Elve, hogy bármibe fog az ember, a lehető legjobbat hozza ki belőle, másképp nem érdemes.

Visszaesései oka még néha ma is az, hogy nem bízik eléggé magában. Gátlásos, önbizalomhiányos fiú volt, aki gyakran téves diagnózist állított fel magáról. Magánéletébe és szakmailag is érezte néha, hogy ezt neki túl nagy falat, nem képes rá. Az első szerelmét sokáig nem merte hazakísérni, hiába látta, hogy a lánynak is csillog a szeme.

Azt mondja, nem biztos, hogy örülne egy lottó nyereménynek, számára a könnyen jött dolgok nem értékesek. Állandóan arra kell törekedni, hogyan adhatunk másoknak szeretetet, örömet. Biztos benne, hogy a világ ezt mindig viszonozza.

Elég bátor ahhoz, hogy felülbírálja a cselekedeteit, és elismerje, ha valamit nem tett jól. Azt mondja, ez a szembenézés nagyon nehéz, de enélkül nem lehet tovább menni, fejlődni. Szerinte onnan lehet tudni, hogy rossz volt a lépésünk, hogy azonnal falba ütközünk, vagy kapunk az élettől egy pofont. Neki a kishitűsége miatt sok jónak kellett következnie, hogy ki merje mondani, hogy jókat tett. Ma is még néha cetlikkel emlékezteti magát, hogy higgyen magában, de jó úton van.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg, de a YouTube-on is megnézheti.

Élni jó
2023.02.18. szombat 12.05
Műsorvezető: Kadarkai Endre