„Klubrádió
Élni jó

Szinetár Miklós: Ha nincs finom ebéd, a parizer zsemlével is jó

5/02/2023 12:14

| Szerző: Lehoczky Mirjam

Az Élni jó vendége Szinetár Miklós Kossuth-díjas, és kétszeres Jászai Mari-díjas színházi, opera, televíziós és filmrendező. A magyar kulturális élet egyik legtekintélyesebb alakja a Magyar Állami Operaház korábbi főigazgatója, és a Magyar Televízió egykori elnökhelyettese is volt. Élettapasztalatát és bölcsességeit érdemes fontolóra venni, hiszen a kilencven éves Szinetár Miklós úgy él, hogy mindent ugyanígy csinálna, ha újrakezdhetné az életet.

2023. február 04. Élni jó: Szinetár Miklós (2023.02.04.)
27:36
00:00
Szinetár Miklós régebben lányának, Szinetár Dórának annyira megtanította, hogy minden felkelés után valami jóra kell gondolni, hogy ma már kettőjük közül ő lett az, aki a psziché szerepét sokkal jobban hangsúlyozza a mindennapokban. Teljesen egyetért Dórában abban, hogy minden betegségnek lelki oka van, valami az emberben nem stimmel és azt konvertálja betegséggé.

Szinetár Miklós büszke rá, hogy a legkisebb dolgoknak is tud örülni. Ez sok mindenen átsegítette. Másoknak is azt tanácsolja, próbálják meg elsajátítani az örömre való készséget. Ő is sokszor volt a padlón, de tudta, a lent után a fent következik.Szerinte azt, hogy több mint negyven évig volt nagy intézményekben vezető, annak a beállítottságának köszönheti, hogy soha semminek nem volt a rabja. Nem ragaszkodott kézzel lábbal semmihez, „ha nem, hát nem”, el tudja engedni a dolgokat.  A háborútól, a nyilasoktól és a betegségektől félt, de attól, hogy kirúgják, vagy hogy elveszít egy kapcsolatot nem tartott. Úgy élt és azt is tanította mindenkinek, hogy nagyszerű egy jó ebédet enni, de ha nincs, a parizer zsemlével is jó.

Szinetár Miklós
 
Szinetár Miklós
Fotó: Arató András / Arató András archívuma
 

Tanácstalan sokszor volt, ilyenkor az volt a taktikája, hogy rábízta magát a sorsra. Elengedte a dolgokat és hagyta, hogy maguktól alakuljanak. Fontosnak tartja, hogy nem szabad túl komolyan venni magunkat. Az egész föld meg a világ annyira jelentéktelen, meg kell értenünk, máról holnapra vagyunk, értelmetlen ebben önmagunknak túlzott jelentőséget tulajdonítani. Ez nem azt jelenti, hogy ne szeressük magunkat, szeressük és élvezzük az életet, egy jó ebédet, vagy egy szép tavaszi napot.

Azt mondja, az életében semmin sem változtatna, mindent ugyanúgy csinálna. Szerinte ehhez az kell, hogy meglegyen a szerencsénk, valamint nagyon fontos, hogy minél többet használjunk és minél kevesebbet ártsunk másoknak. Egyáltalán nem haragtartó, kevesen, de vannak, akiknek soha nem bocsájt meg. Ehhez azonban valami nagyon nemtelen, tisztességtelen dolgot kellett tenniük, hogy így tegyen.  Azt mondja, az élet rendkívül változatos, minden ember és helyzet más. Nagyon ostoba, aki azt mondja, ilyen a nép, ilyen az ember, ilyen a férfi, ilyen a nő, ilyen az öreg, ilyen a fiatal - ezek megtévesztő hazugságok.

Azt tanácsolja a fiataloknak, hogy igyekezzenek minél jobban érezni magukat, és próbálják meg azok életét is szebbé varázsolni, akikkel kapcsolatban vannak. Ne ártsanak senkinek, ha csak nem muszáj, és tanuljanak meg mindennek örülni.

YouTube-csatornánkon vissza is nézheti a beszélgetést. Feliratkozott már rá?

FELIRATKOZOM:

Élni jó
20023. február 4. szombat 12:05
Műsorvezető: Kadarkai Endre