„Klubrádió
Élni jó

Pelsőczy Réka akkor érzi magát a legjobban, amikor egyedül van

16/04/2023 18:00

| Szerző: Lehoczky Mirjam

Pelsőczy Réka Jászai Mari-díjas színésznő, rendező volt az Élni jó műsor eheti vendége. A Katona József Színház társulatának színésznője Kadarkai Endrének mesélt irigységről, útkereséséről, nehéz természetéről, és arról, mennyire szeret egyedül lenni.

2023. április 15. Élni jó (2023.04.15 - Pelsőczy Réka)
27:34
00:00
Szerencsének tartja, hogy semmi nem jött olyan gyorsan az életében, mint ahogyan szerette volna, ezért sokat tanulhatott magáról. Sokat figyelte azokat, akiknek úgy ment, ahogy szerette volna, hogy neki menjen.

A főiskolán például úgy érezte, hogy szakmailag probléma van vele, nem működik igazán jól. Pedig a magánélete sem érdekelte, csak arra koncentrált, hogy jól menjen a munka. Amikor elkezdett rendezni és fényképezni, akkor döbbent rá, hogy egyáltalán nem biztos, hogy színésznek kellett volna mennie. Arra jött rá, hogy csak az a fontos, hogy a kreativitása utat kapjon.

 
Kadarkai Endre és Pelsőczy Réka
 

Pelsőczy Réka már régebben megtanulta, ha nem akar annyira valamit, sokkal könnyebben megkapja. Kezdetben a Katona József Színházban nem voltak kellően lekötve az energiái, kevés szerepet kapott, amit igazságtalannak és érthetetlennek gondolt. Hosszú és fájdalmas út volt, míg rájött, hogy a kreativitását másfele vitte, kertészkedni és rendezni kezdett, hirtelen lelazult, és sokkal jobb színész is lett, aki több feladatot is kapott.

Utálja magát rosszul érezni, és szerinte az irigység, a harag, a konfliktus, mind nagyon mérgező dolgok. Az irigység egyvalamiért mégis lehet hasznos: megmutatja mit szeretnénk elérni, és ha ezt látjuk el tudjuk dönteni, hogy tényleg akarjuk-e annyira, hogy azért dolgozzunk is – vallja. 

Hiszi, hogy lehet változtatni a negatív érzéseken, ha elgondolkodunk, miért érezzük ezeket, közben sokat tanulunk magunkról és a világ természetéről. Úgy gondolja, alaposan meg kell vizsgálnunk azt, amire vágyunk, mert semmi nem olyan, mint amilyennek elsőre látszik, mindenben van egy kis kosz.

Hiszi, hogy amit kimondunk, vagy ha egy gondolat megfogan, annak teremtő ereje van. Lehet, hogy nem rögtön fog megtörténni, de egyszer csak megtörténik. Valahogy az élet elkezd arrafele alakulni.

Szerinte az élet nem arra van kitalálva, hogy boldogok legyünk. Nézzük meg, hogy egy állatnak, vagy egy fűszálnak is mennyit kell küzdenie, hogy életben maradjon. Természetesen arra kell törekedni, hogy jól legyünk, de azt el kell fogadni, hogy az élet egy szenvedéstörténet. Fogadjuk el, hogy nem kell mindig jól lenni.

Magáról sincsenek illúzió, tudja, hogy nehéz természet. Akkor érzi magát a legjobban, amikor egyedül van, ilyenkor nem kell alkalmazkodnia. Éppen ezért olyan életet alakított ki, amiben szabadon lehet. Tudatosan kikerülte azokat a helyzeteket, amelyekben előtörhetett volna belőle a sárkány. Nem akar mindenáron együtt élni valakivel; akkor legyenek együtt, ha jó együtt lenni.

Élni jó
2023 április 15. szombat 12.05
Műsorvezető: Kadarkai Endre