„Klubrádió
Élni jó

Görög Ibolya szerint nem szabad beleragadni a rossz döntésekbe

14/05/2023 07:27

| Szerző: Lehoczky Mirjam

Görög Ibolya protokollszakértő, 1987-től 1999-ig a Miniszterelnöki Hivatal protokollfőnökeként hét miniszterelnök mellett dolgozott. Íróként számos sikeres könyv szerzője, életszemléletére és tanácsaira sokan kíváncsiak. Az Élni jóban Kadarkai Endrének mesélt arról, hogy minden nehéz helyzetben azonnal a megoldást keresi, és nem hagyja, hogy a múlton keseregjen, vagy a jövőn aggódjon, az adott napnak él.

2024. május 02.
00:00
00:00
Azt mondja, neki is nyilván vannak rossz hangulatai, de tudatosan harcol a lehangoltság ellen. Ha otthon rátör az önsajnálat, azonnal bekapcsol egy jó zenét, vagy főz valamit. Az ő démonjai általában este, elalvás előtt kísértik meg, de ezt is megtanulta kezelni. Megengedi, hogy az a fél óra a bánaté legyen, de aztán elengedi a rossz gondolatokat.

Szerinte mindenkivel történik jó meg rossz, olyan ember nincs, akivel csak pozitív dolgok történnek, de ha a rosszat hangsúlyozzuk, akkor örökké keserűek maradunk. Nem szabad beleragadni a rossz döntésekbe, nem befolyásolhatják az életünket. Élni kell tovább az életet, a múlt már mögöttünk van, az elmúlt. Igyekezett előre se tekinteni, a jelent szereti megélni. A tervezés se mindig tőlünk függ, néha a környezet olyanná válhat, hogy nem valósul meg a vágyunk.

 
Kadarkai Endre és Görög Ibolya
 

Nem bírja, ha megmondják, hogy mit csináljon. Anyukája keményen nevelte, folyton rá szólt valamiért, ritkán dicsérte. Ez a szülői szigor erős kontrollt adott az életéhez, visszatartotta, hogy ne szálljon el magától, és önkritikára nevelte. Mivel anyukájától nem kapta meg a számára szükséges szeretet, egész életében meg kellett dolgoznia azért, hogy szeressék. Attól félt, különben nem ér semmit.

Valószínű, azért sem szereti, ha valaki meg akarja mondani, mit tegyen, mert leszámítva két nagyon rövid házasságot, mindig egyedül élt. Az egyedüllét szabadságát annyira megszokta, hogy nem is akart maga mellé társat. Azt mondja, neki az adja a belső békét, hogy magának intézi a dolgait, ő dönti el mikor kel és fekszik, így elkerüli a mindennapi konfliktusokat.

Vallja, hogy az elkeseredés nem ér semmit. Azzal, ha valaki ül és szomorkodik, akkor az élete nem változik. Mindig van alternatíva, törekedni kell a megoldásra. Ő legtöbbször már tudja a megoldást, mivel ahogy az ember idősebb lesz egy csomó mindent megtapasztal.

Hiszi, hogy minden, ami elmúlt az életünkben, az jót tett velünk, különben ott haltunk volna meg. Bárkivel bármi rossz történik, az jó lesz egyszer. Csak merni kell túllépni rajta, azonnal ki kell ásni magunkat a gödörből, különben ránk omlik. Visszanézve az életét, nem nagyon volt olyan, hogy a gödör legmélyén lett volna.

Azt mondja, korral egyre toleránsabb és megbocsátóbb lett, most jól érzi magát, élvezi az életet, Amikor nincs előadása, akkor délelőtt tizenegyig dolgozik, utána a fotelben ülve elszív egy cigarettát és elkortyolgat egy kis proseccot, este pedig egy pohár rozé társaságában kötöget.

Az Élni jó aktuális adása visszanézhető a YouTube-on is. Iratkozzon fel a Klubrádió csatornájára!

FELIRATKOZOM:

Élni jó
2023 május 13. szombat 12.05
Műsorvezető: Kadarkai Endre