„Klubrádió
Reggeli gyors

Megszűnhet az Átrium színház

4/06/2019 15:13

| Szerző: Klubrádió

Előfordulhat, hogy egyik pillanatról a másikra megszűnik egy budapesti kőszínház – mondta Zsedényi Balázs, az Átrium színház operatív menedzsere, miután az intézménytől elvették támogatásai több mint háromnegyedét.

2019. június 04. Reggeli gyors / részlet, Zsedényi Balázs (19.06.03.)
10:30
00:00
Inkább az volt váratlan, hogy milyen mértékben veszítenek a támogatásaikból – jelezte Zsédenyi Balázs. Közölte: a tavaly november 14-ig hatályos törvény szerint 2019-ben 218 milliót gyűjthettek volna be tao-pénzként. Amikor a törvénymódosítással ezt a lehetőséget megszüntették, ígéretet kaptak arra a kulturális kormányzattól, hogy aki tisztességesen használta fel a taót, az nem járhat rosszabbul. Kiírtak egy pályázatot, erre a színház jelentkezett, két hete kapták meg az eredményt: ez 218 helyett 168 millióval kevesebbről, 50 millióról szól, amit 3 részletben kaphatnak meg, ha van rá fedezet az államkasszában.

Ez így is kevés ahhoz, hogy az Átrium a jelenlegi formájában fennmaradjon - jelentette ki Zsédenyi Balázs. Ráadásul – tette hozzá – egyelőre még ennek az összegnek egy része sem hozzáférhető; a tao-rendszerben pedig most nyáron megérkezett volna az egész. Azt is mondta, hogy a 218 millió bár soknak tűnhet, nagyjából a harmada annak, amennyiből egy átlagos budapesti kőszínház gazdálkodik. Ezzel az összeggel természetesen számoltak a következő évad tervezésénél, hiszen a törvény szerint jár volna nekik.

Ez az összeg nem elég arra, hogy a repertoárjuk megmaradjon, ezért a nézőket kérték, hogy aki tud, segítsen az Átrium nyitva maradásában, meghirdettek egy mecénásprogramot, „sorsjegyeket is kaparnak” – fogalmazott a menedzser. Egyhónapos gyűjtést szerveznek és a befolyt pénzek fényében eldöntik, hogy mi marad. Most évi 20 milliós felajánlásnál tartanak – mondta Zsédenyi Balázs, hozzátéve: ha összejönne 100 millió, akkor folytathatnák tovább.

Arra a kérdésre, hogy miért ők jártak rosszul, kritizálták-e a rendszert, úgy válaszolt: az volt a dolguk eddig is, hogy az előadásokon keresztül megfogalmazzanak a világról állításokat és kérdéseket. Nem gondolja, hogy ennek politikai vetülete lenne.

Még nem látják, mi mehet tovább az előadások közül; előfordulhat, hogy egyik pillanatról a másikra megszűnik egy budapesti kőszínház – mondta. (A színháznak egyébként több előadást már le kellett mondania, erről közleményben tájékoztatta a nézőket.)

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors
2019. június 4., 8.05
Műsorvezető: Dési János