„Klubrádió
Esti gyors

Mácsai: Nem elég éjszaka magunkban együtt érezni

24/05/2019 15:21

| Szerző: Klubrádió

Nem pályázik a kulturális alaphoz az Örkény Színház, kiáll a független színházak mellett, amelyek a kulturális tao elvesztése miatt veszélybe kerültek – erről kérdeztük Mácsai Pál főigazgatót.

2019. május 23. Esti gyors / részlet, Mácsai Pál (19.05.23.)
04:37
00:00

Mácsai Pált arról kérdeztük, hogy idén az Örkény kedden közölte, nem ad be pályázatot a Nemzeti Kulturális Alap színházi kollégiumához, így fejezi ki szolidaritását a független színházakkal, amelyek a kulturális tao megszüntetése miatt rendkívül nehéz helyzetbe kerültek.

Amikor színházuk névadója, Örkény István az életéről beszél, azt mondja, a legtöbb, amit egyik ember a másiknak adhat, a szolidaritás. Ő csak ezért maradt életben – a mieinknél sokkal szörnyűbb körülmények között –, mert volt, aki odafigyelt rá - mondta Mácsai Pál.

A színházigazgató hangsúlyozta: a szolidaritás aktivitást, cselekvést jelent, valamilyen lépést kell tenni, ha valaki azt érzi, hogy méltánytalanság történik a szakmájában. Nem elég tehát magunkban mélyen együtt érezni, meg éjszaka halkan a telefonba jó szerencsét kívánni.

Mácsai Pál, az Örkény István Színház főigazgatója (fotó: Facebook)
 


Az, hogy nem adnak be pályázatot, egy gesztus, figyelemfelhívás, amelyhez a Katona József Színház is csatlakozik. Ők megkapták a TAO pótlását jelentő összeget, amit Tarlós István főpolgármester megígért a fővárosi színházaknak, és így ezek a színházak képesek lesznek működni. A független színházak még nem tudják, mennyiből gazdálkodhatnak, de meg kell tervezniük az évadot. Egyetlen információ derült ki, hogy a tao-hoz képest negyede-ötöde közötti összeget ítélték meg az Átrium színháznak.

Mácsai Pál kiemelte: a színházi kultúrát egészében kell figyelembe venni, nem világnézettől függően. A független színházak annyira hasznosak, megtermékenyítő jelenlétűek, hogy a színházi szakmának kötelessége jelezni: nincs rendben ez a helyzet. Akkor látszik majd, hogy mekkora a gond, amikor a ezek az intézmények megkapják a konkrét összegeket.

Az, hogy nem adnak be pályázatot, a színházi nevelési programjukat és esetleges külföldi megjelenésüket érinti - közölte. Hozzátette, úgy tudja, a Nemzeti Kulturális Alapon belül cél, hogy a függetleneket támogassák, produkciókra adják azokat a pénzeket, amelyek megmaradnak, azért is, mert például ők nem pályáznak.

Az országgyűlés tavaly november 13-án fogadta el azt a törvénymódosítást, amellyel megszüntette az előadó-művészeti ttaót, ami a kultúrafinanszírozás egyik fontos részét jelentette az utóbbi tíz évben. Ennek a lényege röviden annyi volt, hogy a cégek a társasági adójuk terhére támogathattak színházakat és egyéb kulturális szervezeteket, amelyek legfeljebb a jegyárbevételük 80 százalékának megfelelő támogatást fogadhattak el. A 2008-ban létrehozott rendszerről jó ideje lehetett tudni, hogy visszaélésekre is ad lehetőséget. Novemberben azonban kiderült, hogy a kormány nem megjavítani szeretné az előadó-művészeti taót, inkább eltörölte az egészet. Ezzel a húzással azonban nemcsak a visszaélések lehetőségét szüntette meg, de egyúttal teljes bizonytalanságba taszította az erre a bevételre számító előadó-művészeti szervezeteket.

A kormányzat által kidolgozott új támogatási rendszernek két pillére van, a színházak egyrészt, a kieső bevételeik után pótlásokat kaphatnak, illetve alaptámogatást is megítélhetnek számukra, másrészt 22 témakörben pályázatot nyújthatnak be további összegekre. Ezzel a pályázati lehetőséggel nem kíván élni az Örkény Színház, és a Katona sem. A témával sokat foglalkozott a sajtó, például a 24.hu, amely azt is listába szedte, mely színházak jártak jól, és versus az új szabályozással.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2019. május 23., csütörtök, 18.45
Riporter: Váradi Júlia