„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Nem bizonyíthatott Alföldinek, de már nem bánja

17/05/2019 16:40

| Szerző: Klubrádió

Szereti a talált tereket, ha padláson, pincében vagy más szokatlan helyszínen játszhat, de azért örült volna, ha annak idején kap még egy évet a Nemzeti Színházban, ma azonban már annak örül, hogy végül nem teljesült a kívánsága. Talán éppen ennek köszönhetően került el olyan társulatokhoz is, amelyek mára állandó „játszótereivé” váltak – a pénteki Ötösben Sipos Verával beszélgetett Gálvölgyi János.

2019. május 17. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2019. május 17., péntek 10:00)
87:40
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János

Kultúra - A tiszta méz - József Attila Színház
 
 Sipos Vera szerepel Szálinger Balázs A tiszta méz című színművének próbáján 2010. szeptember 9-én. A színdarabot Horváth Csaba rendezésében szeptember 11-én mutatták be a József Attila Színházban. MTI Fotó: Kollányi Péter
 

Sipos Vera színművészt a nézők ismerhetik a tévéből és több különböző színházi előadásból is. A pénteki Ötösben többek között arról beszélt, miért fontosabb számára az alternatív színházi forma, mint a klasszikus kőszínházi keretek.

A Jordán Tamás vezette Nemzeti Színházban ugyan megismerte és megszerette ezt a színészi létet is, de amikor Alföldi Róbert vette át a színházban az igazgatói posztot, hozva saját színészeit is, Sipos Vera szerződését nem hosszabbította meg.

A színésznő elmondta, sajnálta a döntést, úgy érezte, ha egy évet kap, amikor megmutathatja mit tud, talán más döntés születik. Ma már azonban nem bánja, hogy így alakult, és talán éppen ennek köszönhetően került el olyan társulatokhoz is, amelyek mára állandó „játszótereivé” váltak.

A Forte Társulathoz Horváth Csaba hívta, de állandó résztvevője a Gólem Színház, vagy éppen a Trojka Színházi Társulás előadásainak is.

Szereti a különleges színházi körülményeket, ezért is vonzódik azokhoz az előadásokhoz, amelyek a legváratlanabb helyszínekre csalogatják el a nézőt, legyen az pince vagy padlás. Ezek a sokszor apró terek teremtik meg azt az intim légkört, amelyben színészként igazán otthonosan mozog. Szereti, ha közel van a néző, közelről érzi az energiákat, erőteljesebben a visszajelzéseket.

Sipos Vera azt is fontosnak tartja, hogy jelenleg két tantermi előadásban játszik. Mindkettő kiemelt társadalmi kérdéssel foglalkozik, az egyik a mély szegénységgel, a másik a nők helyzetével.

A színésznő, rendező, koreográfus, költő (gyermekkora óta ír, elsősorban verseket) megnevezésből, amelyeket Gálvölgyi János ajánlott fel neki az adásban, Sipos Vera határozottan a színésznőt választotta. Bár legutóbbi projektjét, mint szerző jegyzi, és az említett műfajokban nem csak kipróbálta magát, hanem újra és újra vissza is tér hozzájuk.

Gálvölgyi János kérdésére elmondta még, habár a szabadúszó lét sokszor rettenetes a kiszámíthatatlansága miatt, élvezi, hogy jó közösségekben dolgozhat.

Ötös – Gálvölgyi Jánossal
2019. május 17., szombat 10.00