„Köszönjük,
Művészbejáró

Mi akarsz te lenni!? – Jött a pofon, de hiába

21/05/2019 11:07

| Szerző: Klubrádió

Egy hentessegédből lett Jászai-díjas színész és egy egyetemi ötletből született sikeres alternatív színház karrierjét mutatta be a Klubrádió színházi műsora.

2019. május 19. Művészbejáró (2019. május 19., vasárnap 16:00)
53:53
00:00
Műsorvezetők: Bóta Gábor

 
Szarvas József Forrás: Nemzeti Színház
 
 

Már tízévesen a kukoricatábla mellett azt kiabálta, hogy népművelő lesz – Szarvas József, Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes és kiváló művész volt a Művészbejáró első vendége.

De hogy jutott el a tanyáról és a hat elemit végzett apa mellől, akinek könnyen eljárt a keze, a színház világába? A belső vágyon kívül ehhez lökést adott maga a szülő is, aki egyszerűen elkergette hazulról, amikor megtudta, hogy fia színész akar lenni – aztán soha nem látta színpadon. Már amikor a tanító néni megkérdezte mi akar lenni, rávágta, hogy népművelő vagy táncdalénekes. Mire azt a beírást kapta az ellenőrzőjébe, hogy a gyerek notórius képzelgő. Ezért az apjától jókora tasli járt.

És hogyan jutott el később – közbeiktatva egy hentessegédi állást – odáig, hogy országosan ismert és elismert színész legyen, olyan művész, aki máig magával hordozza a vidéki egyszerűséget és természetességet? Erről is mesélt a Klubrádióban.

A Művészbejáró második részében egy független alkotóműhelyről, a k2 Színházról volt szó. A társulat, amelynek ötlete két kaposvári színészhallgató, Benkó Bence és Fábián Péter fejéből pattant ki még egyetemi éveik alatt, tíz éve sikeresen fut. Elnyerték már a Thealter "helyspecifikus projekt" fődíját és a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) legígéretesebb pályakezdőknek járó elismerését is, valamint a Jurányi-díjat és a Junior Prima Díjat.

Bóta Gábor műsorvezető a k2 megalakulásáról, a tao-botrányról és a tervezett előadásokról is kérdezte a két rendezőt, de szó esett arról is, miért szeretik a sci-fit, és hogy milyen együtt rendezni egy darabot.

Művészbejáró
2019. május 19., vasárnap 16.00
műsorvezető: Bóta Gábor