„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Bödőcs agyakat parodizál

12/04/2019 13:38

A színpad után nem vágyik a hétköznapokban is a szereplésre, bár a gyerekeit esténként azért paródiákkal szórakoztatja. Sokat tanul a külföldi standuposoktól, és természetesen Hofi is nagy tanítómester számára. Hosszan készül egy-egy estre, és ilyenkor folyamatosan jegyzetel, jelenleg is újabb előadást készít elő – erről is beszélt a Klubrádióban Bödőcs Tibor humorista, akit Gálvölgyi János kérdezett.

2019. április 12. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2019. április 12., péntek 10.00)
87:16
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János
„Amíg nem léptem fel, bátrabb voltam.” Bödőcs Tibor Gálvölgyi János műsorában ezt gyerekkorával kapcsolatban mondta, amelynek része volt, hogy előadásokat tartott a családnak, és ismert, vagy csupán számukra ismert embereket parodizált. Amióta azonban hivatásos előadó, a hétköznapokban nem vágyik szereplésre.

A humorista arról is beszélt az Ötösben, hogy van-e számára tabu a humorban, és hogy félt-e bármikor attól, hogy valamilyen következménye lesz az általa mondottaknak. Szerinte mindig az érzékeny, vagy az ahhoz közeli témákat kell megtalálni.

 
Bödőcs Tibor és Gálvölgyi János

Bödőcs Tibor 2000-ben kezdte a pályát, akkor még „csak” paródiákkal. Hozzátette, hogy ő akkor sem a hang tökéletes utánzását tűzte ki célul, sokkal inkább az alanyok agyát parodizálta: stílusukat, nyelvhasználatukat, jellegzetes mondataikat vette le.

Ez a metódus ismerhető fel Addig se iszik című, két évvel ezelőtt kiadott könyvében, amelyben klasszikus írók stílusát megidézve ír. Egy Hamvas Béla irodalmi paródiával kezdte, mire Szálinger Balázs és Cserna-Szabó András biztatták, hogy írjon még hasonlókat.

Ezt a visszajelzést hiányolja a standup műfajból. Ahogy könyve kritikáiból tanult, elmondta, hasznosnak találná, ha értő, szakmai kritikai reakciók érkeznének az estjeire is.

Humoristaként segíti a fejlődésben, hogy nyomon követi a külföldi standuposokat, és természetesen neki is nagy „tanítómester” volt Hofi.

Bödőcs Tibor nem lép fel folyamatosan, inkább idényszerűen, és hosszan készül egy-egy estre. Az ilyen időszakokban folyamatosan jegyzetel – fejben és a telefonjába. Jelenleg is újabb előadást készít elő, valamint új könyvet ír. Ez a békésebb időszak teszi lehetővé, hogy több időt töltsön a humor mellett másik hobbijával: a családjával. Esténként paródiáival szórakoztatja gyerekeit. Különben már hárommal büszkélkedhet.

A Gálvölgyi Jánossal folytatott beszélgetésből kiderült, hogy több közös pont is van ízlésükben: Fellinitől Mándy Ivánig.

A beszélgetés hangfelvételét a cikk elején kattinthatja!

Ötös
2019. április 12., péntek 10.00
műsorvezető: Gálvölgyi János