„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Elrendezett házasságok, táncrendek, illemtankönyv

1/03/2019 11:51

| Szerző: Klubrádió

Bálok a XIX. században. Fónagy Zoltán történészt látta vendégül a pénteki Ötösben Gálvölgyi János.

2019. március 01. Ötös - részlet 19.03.01. Fónagy Zoltán
44:53
00:00

Kit hívunk meg? Kit hova ültetünk? Mit szolgálunk fel? Ezekre a kérdésekre mindenképpen választ kellett találnia egy XIX. századi háziasszonynak, ha vendégséget akart rendezni. Minél fényűzőbb volt az esemény annál szigorúbbak a szabályok. A közép- és felső középosztály tagjai évtizedeken keresztül a meghatározott menetrend szerint mulattak – mondta el Fónagy Zoltán.

Kötelező volt vizitelni egymásnál, és az ilyen akár vacsorával egybekötött esteken jellemző volt az otthoni  zenélés. A XIX. század közepétől elvárás volt ugyanis – főleg a középosztálybeli hölgyektől várták el –, hogy zenével szórakoztassák a vendégeket. Ahogy az is elvárás volt, hogy a vendég udvariasan végighallgassa a néha nem kifejezetten tehetséges háziasszony játékát – tette hozzá a történész.

Az igazán nagyszabású báloknál érkezéskor táncrendet kaptak a vendégek, és arra is érdemes volt ügyelnie egy fiatalembernek, hogy minden társaságába tartozó hölgyismerősét megtáncoltassa. De vigyázat, egy hölgyet többször nem volt érdemes, sem ildomos, hiszen abból már messzemenő következtetéseket vonhatott le a társaság.

Fónagy Zoltán elmondta, ezeken a rendezvényeken együtt mulatott ugyan a közép- és felső osztály, de valódi vegyülésre nem igazán kerülhetett sor. Ha például egy polgári származású fiú felkért egy grófkisasszonyt, nem érhetett hozzá tánc közben, csupán a kendőjét foghatta meg.

Idővel az egyre módosabbá lett gyárosok is meghívást kaptak a születetten magasabb rangú személyek báljaira, és hogy ne kerüljenek protokoll szempontból kínos helyzetbe, illemtankönyvből okultak megelőzőleg.

A szigorú szabályok persze nem csak a gazdagabb népréteg mindennapjaiban jelentek meg. A parasztság is rendelkezett hasonlókkal. A munkásosztállyal azonban már kicsit más volt a helyzet, de a szokások ott is hamar kialakultak. A közösségi sörözés például kifejezetten a szakmunkások jól megérdemelt kikapcsolódása volt – mondta el Fónagy Zoltán az Ötös első órájában.

Az interjút a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.