„Klubrádió
Reggeli gyors

Medencés luxusszálló miatt tarolnák le a tihanyi Balaton-part egy részét

23/04/2021 14:11

| Szerző: Klubrádió/szg

Medencés luxusszálló, mélygarázs, parkolóhelyek – mindez a tihanyi Balaton-part egyik, jelenleg zöldterületi részén épül a tervek szerint a következő években. A polgármester már az építési szabályzatot is módosította. A leendő szállodának helyt adó telek melletti nádas és láp is veszélybe került – mondta el Zsilák Szilvia, az üggyel foglalkozó Átlátszó újságírója.

2021. április 23. Reggeli gyors - részlet 21.04.23. Zsilák Szilvia
08:08
00:00

Az Átlátszó arról számolt be, hogy Tihanyban a Balaton-part egy részét medencés luxusszálló miatt tarolnák le. Zsilák Szilviát, a portál cikkének szerzőjét kérdeztük. 

Elmondta, ez a történet évtizedekkel ezelőtt kezdődött, amikor beépíthetővé tették a Kenderföldek elnevezésű területet. Aztán 2018-ban túladott rajta az önkormányzat 746 millió forintért, hogy oda hotelt tudjanak építeni. Megvette két nagy befektető, akiktől „nem szoktunk önmérsékletet várni, kihasználják a maximális lehetőségeket”. Azt kérték a polgármestertől, hogy a helyi építési szabályzatot módosítsák a parkolók, épületek miatt, legyen nagyobb a beépíthetőség. És ez Tihanyban már máskor is megtörtént.

„A tihanyi révnél kezdődő mocsaras-lápos, Kenderföldek elnevezésű terület beépítéséről van szó, ahova 100–120 szobás szállodát, valamint több mint 20 lakóépületben 388 lakásos apartmankomplexumot, medencéket és wellness központot képzelnek el. Szeretném megakadályozni, hogy itt hotel épüljön, ugyanis meg akarom őrizni ezt a lápot a mostani állapotában” – mondta az Átlátszónak egy helyi lakos.

Ahol ez a hotel-apartman-komplexum épülne, a tihanyi rév környékén, a keleti oldalon, ott most 10 hektár zöldterület van, ennek a felét érintené a beruházás, több mint 5 hektárt. Rengeteg autó is megjelenne, azoknak parkoló, mélygarázs kell, ezek is csökkentik a zöldfelületet. A mellette lévő Balaton-parti telek az önkormányzaté, ott van egy védőerdő, ezért a hotel vendégeinek kerülniük kellene, hogy lejussanak a partra. De úgy tűnik, az önkormányzat ebben is segít a beruházónak, hogy sétautat építhessen a nádason át.

 
Tihany (kép: Zsolt Hegyi/Pixabay)
 
 

Most kezdenek „ébredezni” a civilek a településen – mondta az újságíró. Jelezte, jobb később, mint soha, mert a hotel mellett is készül egy másik nagy projekt, akár a városban is lehet számítani hasonlókra, szükség van a civil hangokra. A nemrég megalakult egyesület tervei szerint más ügyeket is képviselni akar, és úgy tűnik, a polgármester szóba áll velük. Társadalmi egyeztetés volt erről, a civilek azt kérik, hogy hívjanak össze erről gyűlést, ahhoz viszont meg kell várni a járványhelyzet kedvező alakulását, tehát azt kérik, tolják későbbre a döntést.

Aki komppal érkezik Tihanyba, valószínűleg lát majd egy jó nagy luxusszállodát és bár a part menti kis védőerdős sávot meghagyják, feltűnik a nagy letarolás is – mondta Zsilák Szilvia. Hozzátette: a helyiek attól is tartanak, hogy bár medencés luxusszálló épül, mi van, ha strand is lesz, hiszen az jelenleg ott nincs. 

A terület része a Balaton-Felvidéki Nemzeti Parknak, vagyis az országos jelentőségű védett területnek. Arra a kérdésre nem kapott választ az Átlátszó sem a beruházótól, sem az önkormányzattól, hogy nagyságrendileg mennyi fa kivágása várható.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Zsolt Hegyi/Pixabay

Reggeli gyors
2021.04.23., péntek 7:45
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert