„Klubrádió
Esti gyors

Már keresik az EU-ban az ötleteket, hogy lehetne Orbán makacskodását megkerülve támogatni Ukrajnát

6/12/2023 23:30

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor azt szeretné elérni, hogy vegyék le az uniós csúcstalálkozó napirendjéről az Ukrajnával kapcsolatos pontokat; Arató László, a Klubrádió brüsszeli tudósítója szerint bár hivatalosan nem mondják, már keresik az alternatívákat, megjelentek az ötletek, hogy a magyar kormány nélkül folyósítsák az EU-s támogatást Kijevnek. Megjegyezte: Orbán Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásai ügyében éppen Várhelyi Olivér biztos javaslatát nevezte előkészítetlennek és alkalmatlannak. 

2023. december 06. Esti gyors - részlet 2023.12.06. Arató László
06:33
00:00

Orbán Viktor magyar miniszterelnök rendkívül makacsnak mutatkozni a tekintetben, hogy Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásai ne kezdődjenek meg. Van-e ezzel szemben érv, kérdeztük Arató Lászlót, a Klubrádió brüsszeli tudósítóját az Esti gyorsban. Közölte: ott van 26 tagállam ezzel ellentétes szándéka, aminek „eléggé komolynak kellene lennie”. Orbán csütörtök este tárgyal Emmanuel Macron francia elnökkel, a napirenden nyilván ezek a témák lesznek.

Az Európai Bizottság költségvetési módosítást kért, ennek egy része, hogy Ukrajnának további pénzügyi támogatást nyújtsanak (részben hitelből, részben visszatérítendő támogatásból). Ezt a módosítást sok ország máshogy gondolja, de abban mindenki egyetért, hogy Ukrajnát tovább kell támogatni, kivéve a magyar miniszterelnököt. Jelezte: hivatalosan nem mondják, de már keresik az alternatívákat, megjelentek az ötletek, hogy ezt milyen pénzügyi konstrukcióban lehetne Magyarország nélkül megoldani.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajnával a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló beadványt Orbán Viktor teljesen előkészítetlennek és alkalmatlannak tartja, holott ezt Várhelyi Olivér jegyzi, hiszen ő a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős magyar biztos, és ő is mutatta be néhány héttel ezelőtt.

Az biztos, hogy a tagállamok és az elnökség nem hajlandó arra, hogy levegyék a napirendről az Ukrajnával kapcsolatos kérdéseket, de az is biztos, hogy „nehéz menet lesz”, már az is lehet, hogy nem két-, hanem háromnapos lesz a jövő heti csúcstalálkozó.

Elmondta, az EU és a NATO mindig közli, hogy addig támogatják Ukrajnát, amíg szükséges. Már eddig is rengeteg pénz ment erre a célra, további összegek is be vannak ütemezve, felpörgették az európai fegyvergyártást, és nem látszik az, hogy a tagállamok többsége vagy akár kisebb része azt gondolná, hogy ezt hagyjuk és legyen az ukránokkal, aminek lennie kell. De az tény, hogy erről szóló amerikai vita fejtörést okoz az EU-ban is – tette hozzá.

Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető arról beszélt, hogy Szerbia jobban áll a csatlakozással, mint Ukrajna, vagyis utóbbi ne előzhesse meg déli szomszédunkat; Arató László erre megjegyezte: Szerbia már tagjelölt ország, évekkel ezelőtt megkezdték a csatlakozási tárgyalásokat, le is zártak fejezeteket. Kijev esetében most arról van szó, hogy egyáltalán megkezdjék a tárgyalásokat. A jelentésben pedig rögzítik, hogy Ukrajna bizonyos feltételeket hiányosan teljesít, de az Európai Bizottság javaslata szerint ezekre kaphat némi haladékot.

Arató László jelezte, arról nincs szó, hogy Ukrajna most az EU vagy a NATO tagja legyen, hanem arról gondolkodnak hasonlóan ezekben a szervezetekben, hogy amikor eljutunk addig a pontig, amikor Ukrajnában nem lesz háború, akkor ne kelljen ezeket a folyamatokat az elejéről kezdeni, jussanak el valameddig, és azzal sok időt lehet nyerni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2023. december 6., 18:30
Műsorvezető: Rózsa Péter