„Támogassa
Reggeli gyors

Orbánnal is találkozott volna a volt ukrán elnök

4/12/2023 08:55

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Miközben Petro Porosenko volt ukrán elnök nem tagadja, addig a magyar kormányszóvivő ködösít a meghiúsított Orbán-Porosenko találkozóról. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

2023. december 04. Reggeli gyors - részlet 23.12.04. Csernyánszky Judit lapszemléje
05:32
00:00

Nem kis kört futott a nemzetközi sajtóban, hogy a volt ukrán elnök, Petro Porosenko állítólag találkozott volna Orbán Viktorral, és emiatt pénteken visszafordította a határon az SZBU, az ukrán biztonsági szolgálat, s nem hagyhatta el a hazáját annak ellenére, hogy a parlamenti képviselőkre semmilyen utazási korlátozás nem vonatkozik. Erről számol be a France 24 a Reuters alapján, amit számos sajtóorgánum átvett, például még a Manila Times is. Az SZBU szerint nemzeti érdek ellen való, ha Porosenko azzal az Orbán Viktorral találkozik, aki szoros kapcsolatot ápol Putyinnal, aki ellenzi Ukrajna uniós tagságát és a tárgyalások megkezdését. A közleményben az is áll, hogy Oroszország számos, Ukrajnát hiteltelenné tevő provokációt szervez, hogy a 21. hónapjába lépett, Oroszország elleni háború során a szövetségesei előtt az országot lejárassa. S mindez nem más, mint az Ukrajna elleni pszichológiai hadviselés. A Reuters megállapítja, hogy ezeket az állításokat egyelőre semmilyen bizonyítékkal nem tudja alátámasztani az SZBU. Ellenben a Verhovna Rada (az ukrán Legfelsőbb Tanács) alelnökének szóvivője egy bizonyos levelet is emlegetett, aminek tartalmáról részletet nem volt hajlandó közölni, de szerinte ez is hozzájárult Porosenko utazásának a megtagadásához. A 2014-és '19 között elnöklő Petro Porosenko és Volomidir Zelenszkij között feszült a viszony, különösen azok után, hogy utóbbi földcsuszamlásszerű győzelmet aratott felette a jelenlegi elnök. Most pedig a jövő márciusi elnökválasztás miatt alakult ki köztük nézeteltérés, miután a kihirdetett statárium idején nem lehet választásokat tartani, amit maga Zelenszkij elnök hirdetett ki.

Kárpátaljára látogatott Petro Porosenko ukrán elnök
 
Petro Porosenko volt ukrán elnök
 Fotó: Nemes János / MTI
 

A Pentagon hivatalos lapjának tekintett Stars and Stripes vasárnap számolt be a történtekről az amerikai AP hírügynökség Kijevben keltezett tudósítását alapul véve. Ebből megtudjuk az előzőek kiegészítéseként konkrétan, hogy Porosenko az amerikai kongresszus házelnökével, Mike Johnsonnal és a lengyel parlamenti vezetőkkel tervezett találkozót – az Orbánnal való megbeszélésen kívül. Az ukrán titkosszolgálat a közösségi hálón is közzétette erre vonatkozó magyarázatát: miszerint attól tartottak, hogy Porosenkót az orosz különleges szolgálatok eszközként fogják használni valamilyen célra. Emellett az ukrán házelnök tegnap külön magyarázattal is szolgált, miszerint a Porosenko-féle párt tagjai az utóbbi időben számos hamis állítást terjesztettek, ezért számos tagját megfosztották a kiutazás lehetőségétől. Az AP már közölte Orbán szóvivőjének erre történt reagálását is, anélkül, hogy cáfolta vagy megerősítette volna Porosenko és Orbán találkozását, s azt írta ki Kovács Zoltán a X-en: Magyarország nem kíván részt venni semmiféle ukrán belpolitikai csatározásokban. A tudósítás emellett ismerteti azt is, hogy a Zaporizsjai atomerőmű szombaton határán volt egy, sugárzást okozó balesetnek, miután két blokkját nem tudták a hűteni, át kellett állni diesel generátorokra, míg végül az ukrán energiaszolgáltató időben mégiscsak kezelni tudta a problémát. Mint tudvalevő, az oroszok még tavaly elfoglalták a zaporizsjai atomerőművet, s azóta többször volt vészhelyzet. A nemzetközi atomenergia Hivatal igyekszik ellenőrizni az ott történteket, mivelhogy a világ 10. legnagyobb nukleáris erőművéről van szó.

Több ország egyre kritikusabb az izraeli kormánnyal szemben

A spanyol El Pais az Izrael mögött megingott amerikai bizalom kapcsán ír hosszú elemzést arról, hogy a gázai-övezet déli részén beindult támadás ellenére olyan európai országok, mint Németország, Ausztria és Magyarország megingathatatlanul kiállnak Netanjahu mellett, miközben Spanyolroszág, Írország, Luxembourg és Belgium egyre kritikusabb az izraeli kormánnyal szemben. Biden is nehéz helyzetbe került, mert miközben változatlan a narratíva, azaz Izrael feltétel nélküli támogatása az önvédelemhez való jog alapján, a háttérben elkeseredett vita folyik arról, hogy a támadások második hullámában még elfogadhatatlanabb a civilek elleni támadás.

Magyar ígéretek az uniós forrásokkal kapcsolatban

Végül az MCC által finanszírozott European Conservative kifejti számos korábbi médiaforrásra való hivatkozással, hogy újabb uniós pénzek jóváhagyására lehet számítani. Ennek ismertetésébe nem is mennék bele, mert a múlt héten már tájékoztattunk az 1+10 milliárd eurós támogatás részleteiről. Inkább az írás utolsó mondatára hívnám fel a figyelmet, miszerint a magyar kormány szerint már teljesítette az Orbán-kabinet a Brüsszel által szabott összes feltételt, s a pénzek egy éven át tartó visszatartása nem más, mint pénzügyi zsarolás.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2023.12.04., hétfő 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit