„Klubrádió
Esti gyors

Szent-Iványi: Orbán barterüzletre akarja használni Ukrajna EU-támogatásának ügyét

5/12/2023 21:54

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor azt kéri, hogy Ukrajna EU-tagságának tárgyalása ne is kezdődjön meg; Szent-Iványi István volt külügyi államtitkár szerint a magyar miniszterelnök úgy akarja feloldani a konfliktust, hogy az ő egyéb igényeit elégítsék ki. Nem önmagában Ukrajna pénzügyi támogatásáról és a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről van szó, hanem barterüzletet akar uniós pénzekért.

2023. december 05. Esti gyors / részlet, Szent-Iványi István (23.12.05.)
10:50
00:00

Nemzetiérdek-alapú, radikális, lényegre törő külpolitikáról beszélt Orbán Viktor a Magyar Külügyi Intézetben, ahol egyfajta eligazítást tartott hétfőn; szerinte ez nem elszigeteltséget eredményez, hanem presztízst. A miniszterelnök ezután levelet írt Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének arról, hogy Ukrajna EU-csatlakozását el se kellene kezdeni.

Szent-Iványi István volt külügyi államtitkár az Esti gyorsban azt mondta: Kelet felé persze nem elszigetelt a magyar külpolitika, Vlagyimir Putyinnal, Hszi Csin-pinggel, közép-ázsiai vezetőkkel, a türk tanáccsal szóba tud állni a magyar kormányfő, de nyugati vezetővel csak elvétve, és ezek általában nagyon feszült, nehéz találkozások. Úgy fogalmazott: „Szijjártó Péterrel nem állnak szóba” (nyugaton), vagy ha igen, akkor ő panaszolja, hogy nagyon kemény szavakkal illetik őt. Vagyis nem ért egyet azzal, amit a kormányfő erről mond, szerinte igenis létezik az elszigeteltség, méghozzá pont ott, a nyugati világban, ahol ez életbevágó: ahol a szövetségeseink vannak, és amihez a magyar gazdaság alapvetően csatlakozik.

Önsorsrontó radikalizmus

Szerinte ez önsorsontó politika, és persze foglalkoznak vele, mert vétózik, zsarol, de ez nem presztízs, hanem rossz hírnév, nem lát benne értéket a szakértő. Az egész európai uniós kultúra a kompromisszumokon, az együttműködésen alapul, és a magyar külpolitika ezzel szembemegy, ezért az EU-n belül nagyon nehezen talál partnereket. Hogy miért követik mégis ezt az utat, annak szerinte elsősorban belpolitikai célja van, ezt jól el lehet adni az elég széles Fidesz-tábornak. Ebben benne van az is, hogy sok sérelem érte a magyar társadalmat, és sokaknak imponál, hogy van egy vezető, aki úgy tűnik, keményen odamond.

Persze kérdés, hogy mi ennek az ára, és megjegyezte: két év óta az ország nagyon kevés EU-s támogatást kapott. Szerinte a radikalizmussal arra akar utalni Orbán, hogy ezzel el tudja érni a pénzek felszabadításának egy részét. Szent-Iványi István úgy látja: ha nem lenne „radikális” a miniszterelnök külpolitikája, akkor nem a pénzek egy részéről lenne szó és nem két év után. Az együttműködő, konstruktív kormányoknak ugyanis nem volt ilyen problémájuk.

Hangsúlyozta, a magyar érdek az esetek többségében nem áll szemben az európai érdekkel, ez nem állandó harc. Amely ország együttműködik a többiekkel, az könnyebben talál szövetségeseket a saját érdekeiért kiállva is. Példaként említette a kárpátaljai magyarság ügyét, amelyben szerinte van jogos alapja annak, amit a magyar kormány képvisel (noha nem így kellene fellépni), mégis, ebben sem áll melléjük senki, mert elidegenítették maguk mellől a lehetséges partnereket.

Különösen egy olyan méretű ország számára, mint Magyarország, nem a hetvenkedés és provokatív magatartás a célravezető, hanem a koalíciókeresés, mert akinek erős szövetségesei vannak, az sokkal többet el tud érni, mint aki folyton provokál – összegezte.

Levél Charles Michelnek

A volt külügyi államtitkár szerint Orbán Viktor úgy akarja feloldani a konfliktust, hogy az ő egyéb igényeit elégítsék ki; nem önmagában Ukrajna pénzügyi támogatásáról és a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről van szó, hanem barterüzletet akar. A szakértő szerint vélhetően azért írta meg a levelét, mert nem vezetett eredményre a megbeszélése Charles Michellel, és most emeli a tétet, hátha a nyomás hatására a többiek engednek majd. Meglátjuk, hogy mire vezet ez a stratégia, december 14-15-én lesz a tanácsülés – jegyezte meg.

Mivel minden tagállam hozzájárulása kell ahhoz, hogy Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megindításáról szavazzanak, azt elérheti a magyar miniszterelnök, hogy ez ne sikerüljön, de így vélhetően az EU inkább áttenné a szavazást későbbre, mert ez a közösségnek is óriási presztízsveszteség lenne. Vélhetően Orbán Viktor is erre játszik, mert ha januárban kerül napirendre ez a téma, addigra a magyar kormány talán már kap valamennyi pénzt és más alkupozícióban lehet. Azzal már elért valamit Orbán, hogy Emmanuel Macron francia elnök meghívta magához, ez az alkufolyamat része – fűzte hozzá Szent-Iványi István.

Mint mondta, kritikus fázisba kezd kerülni Ukrajna, az amerikai támogatások folyósítása is veszélyben van, így létfontosságú Kijevnek az EU-s pénz, fontosabb is, mint a csatlakozási tárgyalások megkezdése. Utóbbinak szerinte inkább politikai jelentősége van, pozitív jelzést akarnak adni, hogy „hozzánk tartozik Ukrajna, magunkénak érezzük”. Megjegyezte, legutóbb Orbán Viktor azt javasolta, hogy kössenek társulási megállapodást az országgal, holott az már legalább tíz éve megvan. Most léphetnének egy szintet a kapcsolatokban.

A teljes hanganyagot a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Esti gyors
2023.12.5., kedd 18:35
Riporter: Selmeci János