„Támogassa
A lényeg

"Nincs időnk játszadozni" - bírálta Orbánt a német külügyminiszter

5/12/2023 20:56

| Szerző: Klubrádió

Annalena Baerbock német külügyminiszter ljubljanai látogatásán sürgette Orbán Viktort, hogy minél hamarabb ejtse vétóját az Ukrajnával folytatott bővítési tárgyalások megkezdésével, és a Kijevnek szánt újabb támogatás jóváhagyásával kapcsolatban.

A magyar miniszterelnök hétfői levelében azt javasolta az Európai Tanács elnökének, hogy töröljék a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozó napirendjéről Ukrajna EU-csatlakozásának témáját.

„Ha olyan helyzetben vagyunk, hogy az európai béke támadás alatt áll, akkor minden nap, minden órájában mindent meg kell tennünk, hogy a lehető legjobban megvédjük népünket, és még inkább Ukrajna népét” – fogalmazott reagálásában a német külügyminiszter a Politico beszámolója szerint.

Az EU a tervek szerint a december 14-15-i csúcstalálkozón hagyná jóvá a bővítési tárgyalások megkezdését és az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatást is. Ehhez azonban mind a 27 tagállam, így Magyarország jóváhagyásra is szükség van. Tanja Fajon szlovén külügyminiszter a sajtótájékoztatón szintén bírálta Orbánt: „Nem fogadom el a zsarolást” – mondta. Hozzátette: azok az országok, amelyek reformtörekvéseket tettek az uniós tagságért, nem válhatnak a nemzeti politika áldozatává.

„Egyes várakozások szerint a találkozón döntés születhet az ukrán EU-csatlakozáshoz szükséges tárgyalások megkezdéséről az Európai Tanácsban. A politikai és technikai előkészületek jelenlegi szintjét tekintve ezek a várakozások megalapozatlanok” – áll Orbán angolul írt levelében, amit Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének küldött. A magyar miniszterelnök szerint a jövő heti találkozón a téma tárgyalása elkerülhetetlenül kudarchoz vezetne.

(via telex.hu)