„Támogassa
Reggeli gyors

Erős politikai nyomásgyakorlással jön egy kis EU-s pénz

24/11/2023 17:35

| Szerző: Klubrádió

Értékelte és támogatja a magyar helyreállítási terv módosításait az Európai Bizottság, ami annyit tesz, közel 1 milliárd euró támogatás érkezhet jövőre Magyarországra. "A tagállamok – azt gondolom, hogy rábólintanak erre. Nem hiszem, hogy ezt bármelyik tagállam blokkolná" – mondta erről Hoffmann Tamás nemzetközi jogász a Klubrádióban.


2023. november 24. Reggeli gyors - részlet 23.11.24. Hoffmann Tamás
08:55
00:00
A szakértő szerint gesztusértékű lehet, hogy az Európai Bizottság éppen most szabadítja fel az energiafüggőség csökkentésére és a zöldenergia fejlesztésére szánt forrásokat Magyarország számára, ezt azonban még a Charles Michel vezette tanács tagjainak is meg kell szavazniuk.

Hoffmann Tamás szerint ez egy jelzés is arra, hogy Magyarországnak jobban kell igyekeznie az orosz energiától való függőség csökkentésével.

Budapestre jön hétfőn az Európai Tanács elnöke: Ukrajna Uniós támogatása és a magyar pénzek ügye vitás kérdés, a látogatás pedig jelzésértékű lehet, mondta a szakértő. A Magyarország által blokkolt, Ukrajnának szánt uniós támogatás kérdését meg kell oldani, ezért utazhat az Európai Tanács elnöke Budapestre, mondta Hoffmann, aki szerint ez akár azt is jelentheti, hogy közel a megállapodás.

Hoffmann szerint egy elég speciális kifizetésről van szó, az Európai Unió államainak energiaügyi tranzícióját támogató csomagból történik majd a kifizetés, amiről lehet azt mondani, hogy kicsit távol áll a politikailag szenzitívebb témáktól, például a jogállamisággal kapcsolatos kérdésektől.

Orbán Viktor zsarolással nyeri ezt a csatát? – kérdezte a riporter. "Bizonyos mértékű eredményekhez azzal a szintű erős politikai nyomásgyakorlással, amit az utóbbi hónapokban láthatunk Magyarország részéről, el lehet érni, viszont lehet, hogy így hosszútávon többet lehet veszíteni" – véli a szakértő.

Magyarország különösen jól teljesített a zöldítés terén, áll az indoklásban. "Magyarország az elmúlt években eléggé elzárkózott a megújuló energiák támogatásától, most ezeket feloldja, és ezt a rendkívül rossz politikát megváltoztatja, és akkor ezt tényleg lehet úgy felfogni, hogy különösen jól teljesít Magyarország" – tette hozzá Hoffmann Tamás.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Hoffmann Tamással
2023. november 24., péntek 8:33
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert