„Klubrádió
Esti gyors

"Kövér új játékszert talált, elfogadhatatlan, ahogy a fideszesek büntetik az ellenzékieket"

5/05/2022 19:47

| Szerző: Klubrádió/szg

A kormánypárt és Kövér László házelnök két DK-s politikust alkalmatlannak minősített parlamenti bizottsági, illetve jegyzői posztra, mert "az alkotmányos rend ellen lázítottak". A párbeszédes Jámbor András se lehet jegyző, őt kövér "nem tartja elég elhivatottnak". Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogász szerint őket "teljesen jog- és alaptörvény-ellenesen a kétharmados parlamenti többség". Úgy véli, Kövér a molinózás miatti büntetések után "talált egy új játékszert".

2022. május 05. Esti gyors / részlet, Karsai Dániel (22.05.05.)
06:10
00:00

Mint kedden mi is beszámoltunk róla, megbüntette a Fidesz azokat a DK-s országgyűlési képviselőket, akik az alaptörvény kidobásáról beszéltek. Arató Gergelyt és Varju Lászlót a kormánypárt és Kövér László házelnök azért minősítette alkalmatlannak, mert szerintük "az alkotmányos rend ellen lázítottak". A párbeszédes Jámbor András pedig nem lehet jegyző, őt Kövér László "nem tartja elég elhivatottnak a jegyzői munka iránt". Kövér négy parlamenti bizottsági helyet nem adott meg a Momentumnak. A párt nem kapott indoklást, hogy miért nem kapták meg a kért helyeket.

Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogász az Esti gyorsban úgy fogalmazott: a DK-s politikusokat és a Párbeszéd képviselőjét illetően elhangzott és jegyzőkönyvbe is került, hogy álláspontjuk miatt bünteti „teljesen jog- és alaptörvény-ellenesen a kétharmados parlamenti többség”. A momentumos politikusok esetében viszont az hangzott el, hogy olyan bizottságokba akartak bekerülni, amelyekhez nemzetbiztonsági bizottsági átvilágítás kell, és ez még nem történt meg. Könnyen lehet, hogy ez igaz, és Kövér László ezt várja be. Ha ez így van, az elfogadható és normális indok.

Azonban ami a két DK-st és a párbeszédest illeti, az biztos, hogy elfogadhatatlan alkotmányosan,az Alaptörvény 4. cikke kimondja, hogy az országgyűlési képviselők jogai és kötelezettségei egyenlőek, azt pedig az országgyűlési törvény mondja ki, hogy egy parlamenti bizottsági helyre minden képviselőnek joga van.

Karsai Dániel szerint arra hivatkozva megtagadni a bizottsági helyüket, hogy mi a véleményük az alaptörvényről, az nyilvánvalóan sérti a szólásszabadságot. Kövér László „feketeöves strasbourgi elmarasztalt”, papírja van arról, hogy cenzornak tartja a strasbourgi emberi jogi bíróság. Molinózásért rendszeresen megbüntette a képviselőket az előző ciklusban, most „talált egy új játékszert”.

Szerinte ha ezek a képviselők Strasbourghoz fordulnának, valószínűleg nyernének. Mert lehet nagyon nem egyetérteni az alaptörvényről vallott nézeteikkel – ő is kevésbé látja szörnyűnek az alaptörvényt, mint egyes DK-s képviselők –, de ez nem indokolja, hogy diszkriminálják őket, megtagadjanak tőlük közjogi tisztségeket.

Ez az út, amelyet Kövér és a NER kétharmados többsége választott indításnak az Országgyűlés következő négy év elkezdésére, „nem túlságosan gyönyörű négy évet vetít elénk”, eddig se voltak illúzióink, de ezek most jelentősen csökkentek – fogalmazott ironizálva.

Az alkotmányjogász reméli, hogy megpróbálják a jogállamisághoz közelítő módon működtetni az Országgyűlést, mert az mindenkinek a hosszú távú érdeke, bármilyen meglepő, még a Fideszé is.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Kovács Tamás

Esti gyors
2022. május 05., csütörtök 18:25
Műsorvezető: Kárpáti János