„Klubrádió
A lényeg

Varga Judit benyújtotta az Alaptörvény módosítását a veszélyhelyzetről

3/05/2022 18:54

| Szerző: Klubrádió

„Benyújtottam az Országgyűlésnek az Alaptörvény 10. módosítását” – írja közösségi oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter. A javaslat szövege szerint „az Alaptörvény módosítása arra ad lehetőséget, hogy a szomszédos országban felmerülő háborús helyzet, fegyveres konfliktus vagy humanitárius katasztrófa esetén a Kormány veszélyhelyzetet hirdethessen”. 

A miniszter azt írta: az orosz-ukrán háború a második világháború óta nem tapasztalt humanitárius helyzetet eredményezett és megváltoztatta az európai gazdasági kilátásokat is. Ezen kihívások kezeléséhez és kivédéséhez hazánknak biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét.

Javaslatának szövege szerint „az Alaptörvény módosítása arra ad lehetőséget, hogy a szomszédos országban felmerülő háborús helyzet, fegyveres konfliktus vagy humanitárius katasztrófa esetén a Kormány veszélyhelyzetet hirdethessen”.

A Telex hozzáteszi, az április 3-i választás utáni első kormányinfón Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a jelenlegi információk alapján reális forgatókönyv a kormány szerint, hogy az orosz–ukrán háború hónapokig vagy akár évekig is elhúzódhat. A Miniszterelnökség vezetője szerint mivel „a háború esetében is cselekvőképes kormányra van szükség”, ezért a kormány ezt olyan módon teszi – és ezért az Alaptörvény módosítását kezdeményezi –, hogy a veszélyhelyzetnek az Alaptörvényben rögzített tényállását ki tervezik egészíteni humanitárius katasztrófa, illetve szomszédos országban zajló háborús konfliktus esetére is.

A járványhelyzettel kapcsolatban az Országgyűlés el fogja fogadni a veszélyhelyzetből való kivezető törvényt; a járványhelyzet miatt elrendelt veszélyhelyzet tehát idén május 31-ével megszűnik, de magát a veszélyhelyzet fogalmát – és az azzal járó kormányzási könnyítéseket – kiegészítik tehát szomszédos háború esetére is.

Gulyás szerint a kormány reméli, hogy nem kell élnie ezzel az eszközzel, de „ezt az eszközt magunknak, és a mindenkori kormánynak meg kell teremteni” – mondta. „Meglátjuk, hogy az események alakulása okot ad-e arra, hogy veszélyhelyzetet hirdessünk” – fogalmazott a miniszter.