„Klubrádió
A lényeg

Csányi: Ma nincs ember, aki megmondhatná Orbánnak, hogy mi legyen

4/05/2022 08:40

Csányi Sándor szerint Magyarországon nincs olyan ember, akinek Orbán Viktorra komoly befolyása lenne. Ez a Forbes-nak adott interjúból derül ki. Kiderül például, hogy az OTP elnök-vezérigazgatója rendszeresen beszél a kormányfővel, ha akarja, őszintén, fontolgatás nélkül, elmondhatja véleményét Orbán Viktornak.

Létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
 
Csányi Sándor
 
Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke Gödöllőn, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) ünnepi névadó dokumentumának aláírásán 2021. február 1-jén. Az eddig Szent István Egyetem (SZIE) néven működő felsőoktatási intézményhez csatlakozott a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 11 kutatóintézete és gazdasági társaságai, valamint a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézete. A MATE fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. MTI/Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás
 

 

Szerinte Orbán "elég okos ember ahhoz, hogy végiggondolja azokat a dolgokat, amik, nem csak tőlem, eljutnak hozzá. Ilyen értelemben van befolyásom. De úgy nincs, hogy azt mondhatnám, Viktor, légy szíves, akkor ez így legyen. Ilyen szerintem Magyarországon senkinek sincs".

Azt mondta, az elmúlt harminc év összes kormánya tehet arról, hogy Magyarország nem tart előrébb, az Antall-kormány idején elhibázott lett a privatizáció, az uniós források felhasználása, visszatérő hibának nevezi a felelőtlen költségvetési gazdálkodást.

A mostani helyzetről úgy véli, helyre kellene hozni az Európai Unióval a kapcsolatot, az országnak nagy szüksége van a jelenleg elakadni látszó forrásokra, ezért a kormánynak azt javasolná, hogy egyezzen ki az unióval, mert ez jelentősen csökkentené a költségvetési konszolidáció pénzügyi terheit, terítse szét jobban a terheket, csökkentse a költségvetési kiadásokat, azon belül az állami beruházásokat.

Csányi Sándor szerint nagy kérdés az, hogy a rezsi-, kamat-, élelmiszerár-plafont, hogyan lehet kivezetni. Ezek ugyanis, ha tartósan fennmaradnak, elhibázottak. A szociális kérdéseket nem közvetlen gazdasági beavatkozásokkal, hanem szociális politikával kell kezelni.

Csányi Sándor szerint a parlamenti választás arról szólt, hogy két alakulat közül az emberek melyiket tartották jobbnak. És bár neki is van kifogása az elmúlt időszak kormányzásával szemben, de jobban aggódna, ha most ebben a helyzetben, a mai ellenzék kormányozna.

Egy erős, szociáldemokrata típusú ellenzék kellene, amikor a szélsőjobbtól a liberálisokig mindent tartalmaz egy formáció, attól nem lehet hatékony gazdaságpolitikát várni, mondta.

"Szegény az az ország, amelyiknek még egy erős ellenzéke sincs."

Az utódlásról azt mondja, másodszülött fia, Csányi Péter egyike annak a három-négy embernek, akit alkalmasnak tart a vezérigazgatónak. (Via 24.hu)