„Támogassa
A lényeg

A Fidesz megbüntetett ellenzéki képviselőket, akik az alaptörvény kidobásáról beszéltek

3/05/2022 21:12

| Szerző: Klubrádió

Megbüntette a Fidesz azokat a DK-s országgyűlési képviselőket, akik az alaptörvény kidobásáról beszéltek – tudta meg a 24.hu. Arató Gergelyt és Varju Lászlót a kormánypárt és Kövér László házelnök azért minősítette alkalmatlannak, mert szerintük "az alkotmányos rend ellen lázítottak". Nem lehet jegyző a párbeszédes Jámbor András sem, őt Kövér László "nem tartja elég elhivatottnak a jegyzői munka iránt".

Az Országgyűlés hétfői alakuló ülésén több olyan ellenzéki képviselő is tisztség nélkül maradt, akiket pártjuk pozícióra jelölt – így értesült a 24.hu. A hírportál információi szerint őket a Fidesz, illetve Kövér László házelnök minősítette alkalmatlannak a posztok betöltésére, így két DK-s politikus azért nem lehet parlamenti tisztségviselő, mert a fideszesek szerint „az alkotmányos rend ellen uszítottak”.

A DK-s Varju László, akit pártja a népjóléti bizottság elnöki posztjára szánt, csak tagként került be a testületbe. Az alakuló ülésen nem lett elnöke ennek a bizottságnak, megválasztottak viszont öt alelnököt. A DK-s Arató Gergelyt az Országgyűlés jegyzői tisztségére javasolta a pártja, de ő sem kapta meg a pozíciót, holott a tizenkét jegyző közé öt ellenzéki politikus is bekerült.

Arató tavaly szeptemberben egy parlamenti felszólalásában arról beszélt, hogy ha győz az ellenzék, a „kukába dobják az alaptörvényt”. Hozzátette, az alkotmány „egy fabatkát sem ér”, és egyetlen célja, hogy a jelenlegi kormány korlátlan hatalmát biztosítsa. A 24.hu úgy tudja, hogy a házbizottság ülésén Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közölte, hogy Varjuval és Aratóval szemben az a kifogás, hogy egyszerű többséggel megváltoztatnák az alaptörvényt, a házelnök ezért döntött úgy, hogy az ő jelölésüket nem veszi figyelembe.

Nem kapta meg a jegyzői kinevezést a párbeszédes Jámbor András sem. Az ellenzéki politikus azt írta a közösségi oldalán: Kövér László a házbizottság ülésén azt mondta, azért nem engedik őt a jegyzői posztra, mert „nem tartják elég elhivatottnak a jegyzői munka iránt”, így nem érdemli meg, hogy a jegyzői munkaközösség része legyen.

Jámbor András Facebook-oldalán reagált, szerinte valójában Kocsiséknak az fájna, ha a jegyzőségért járó pénzt – ahogy ígérte – nem zsebre rakná, hanem beleforgatná abba, hogy közösséget építsenek Józsefvárosban és Ferencvárosban, hogy segítsenek a bajbajutott embereknek a megélhetési válságban.