„Klubrádió
A lényeg

Ismét Kövér Lászlót választották házelnöknek

2/05/2022 16:16

Titkos szavazással 170 igen, 13 nem ellenében Kövér Lászlót választotta meg házelnöknek a parlament hétfőn. Kövér ezzel a negyedik ciklusát kezdte meg. A régi-új házelnök megköszönte a képviselőknek a támogatást. Azt mondta, kiszámíthatóan és méltányolhatóan fogja gyakorolni feladatát.

Ezután a házelnök arról beszélt, hogy Magyarország sikeres országgá vált, és ez nemcsak a választás eredményében látszott, hanem abban is, hogy az európai politikában senki nem hagyhatja számításon kívül.

Választás 2022 - Az Országgyűlés alakuló ülése
 
Az Országgyűlés alakuló ülése
 
Budapest, 2022. május 2. Kövér László, az Országgyűlés titkos szavazással megválasztott elnöke esküt tesz az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

 

A fideszes politikus szerint a sikerek mellett veszélyek is fenyegetik az országot, pénzügyi-gazdasági válság, illegális migráció, és a szomszédban kitört háború formájában. „Mindez egy önbizalmát és önazonosságát vesztett, gazdaságilag és demográfiailag hanyatlásnak indult európai közösség, ránk uszuló zöld- és szivárványos köntösben tetszelgő, de barna és vörös színt visszaidéző új totalitarizmusok fenyegetése és a szuverenitásunkat egyre agresszívabban megkérdőjelező, új birodalomépítési törekvések közegében”.

Kövér szerint „erőnk és képességeink minden eddigieknél nagyobb mértékű latbavetése, minden eddiginél nagyobb fegyelem mellett lehet csak elégséges, hogy a készülő viharban helyt állhassunk.”

A képviselők felelőssége egyetemleges, még ha a kormánypártiaknak nagyobb is, mondta Kövér, aki szerint a választópolgárok azt várják a képviselőktől-, hogy a történelmi helyzetben mindenki szeme előtt az lebegjen: hol, miben tudja segíteni a közösség erőfeszítéseit.

„Ha valaki segíteni nem tud, vagy nem akar, akkor legalább ne ártson” – tette hozzá.

A kampány zajából kihallatszott egy gondolat Kövér szerint, amely akár kiindulópontja is lehetne annak, hogy újjáteremtsék „azt a közös nevezőt, amely nélkül semmilyen demokrácia nem működhet egészségesen”. Ez a hatalom a népé, amely az ellenzéki összefogás kampánydalának címe volt. (24.hu, Telex)