„Támogassa
A lényeg

Az ellenzék benyújtott két törvényt, amely témákban népszavazás is lehetne

5/05/2022 15:17

A választások előtt az ellenzék két népszavazás kezdeményezett az álláskeresési járadék meghosszabbításáról és a diákvárost kiszorító kínai magánegyetemmel kapcsolatban, de a parlament igazságügyi bizottsága csak most foglalkozott a témákkal, és Jámbor András ellenzéki képviselő szerint "átengedte őket".

A "lakhatási, megélhetési és élelmiszerválság idején minimum elvárás, hogy az állam cselekedjen. Erről a létbiztonságról szól ez a két kérdés" - írta közleményében a politikus.

 
Jámbor András 
 https://www.facebook.com/jamborandrasoldala/photos/558093768972886
 

 

Arról is írt Jámbor, hogy az ellenzéki pártok két törvényt nyújtottak be a parlamentnek, "amellyel a kormány maga tudja ezt a két létszükségletű kérdést rendezni". Ha ez nem történik meg, akkor Jámbor szerint majd a nép dönt.

Az álláskeresési járadék csupán három hónapra szól, ami mint a pandémia alatt  kiderült, rengeteg embernek okozott sanyarú helyzetet. Az ellátás idejének hosszát szeretnék növelni. A Fudan egyetemmel kapcsolatban pedig kiderült, hogy Magyarország rendkívül alávetett helyzetbe lavírozta magát, hogy idecsalogassa a kínai kommunista párt elveihez alkalmazkodó intézményt, és az építkezést is éppen arra a területre vitték volna, ahova korábban magyar vidéki diákok szállását építették volna.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az ellenzéki pártok a Fudan Egyetem létrehozásáról szóló jogszabály visszavonását követelik, valamint, hogy az álláskeresési járadék időtartamát hosszabbítsák meg kilenc hónapra, írja az MTI. Szabó szerint, hogyha a kormánypártok támogatják törvény-, illetve határozati javaslatukat, akkor a két témában nem kell népszavazást kiírni, és az állam megspórolhatja a referendum költségeit.

Tordai Bence frakcióvezető rekordalacsonynak nevezte az álláskeresési járadék folyósításának három hónapos idejét. Szerinte most már a Fideszen múlik, hogy kiír-e egy népszavazást, „eltapsolva 14 milliárd forintot az adófizetők pénzéből”, vagy támogatja a két ellenzéki indítványt, és akkor a népszavazás ügye lekerül a napirendről, írja a Telex.