„Támogassa
A lényeg

Lehet népszavazás Fudan-ügyben

9/03/2022 16:22

| Szerző: Klubrádió

Összegyűlt 200 ezer érvényes aláírás a főpolgármester által kezdeményezett két népszavazási kérdésre. Az NVB hosszabb ideig számolta az aláírásokat, mint amennyi időbe került összegyűjteni azokat – kommentálta Karácsony Gergely.

Megszámolták a Karácsony Gergely kezdeményezte két népszavazási kérdéshez leadott aláírásokat, és mindkettőnél megvan az előírt 200 ezer érvényes aláírás, hivatalos döntés délután várható – írja hvg.hu.

Délután 4 órára hívták össze a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülését, ahol a Karácsony Gergely főpolgármester által kezdeményezett népszavazási kérdések kiírásához szükséges aláírások ellenőrzésének eredményéről döntenek. A két kérdés:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

A portál úgy értesült, hogy mindkét kérdésben összegyűlt az előírt, minimálisan szükséges 200-200 ezer aláírás, így a két referendum elvileg elrendelhető. Információnkat NVB-s forrásaink is megerősítették, mondván: az aláírások ellenőrzését végző Nemzeti Választási Irodától (NVI) kapott előzetes tájékoztatás alapján összegyűlt elegendő ajánlás, így az NVB délután már csak jóváhagyó határozatot hozhat, a döntés csupán formai.

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-posztjában úgy kommentálta: Az NVB hosszabb ideig számolta az aláírásokat, mint amennyi időbe került összegyűjteni azokat.