„Klubrádió
Reggeli gyors

Szabó: A Fudan-hitellel gyakorlatilag Kína rabszolgájává válunk

7/12/2021 11:17

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Semmilyen jogi akadályt nem találhat a Kúria a Fudannal kapcsolatos népszavazás ügyében – véli Szabó Tímea. A Párbeszéd társelnöke szerint senkinek nem áll érdekében olyan egyetem létesítése Budapesten, amely többe kerül, mint a magyar felsőoktatásra szánt teljes jövő évi keret.

2021. december 07. Reggeli gyors - részlet 21.12.07. Szabó Tímea
08:12
00:00

Napokon belül másodfokon dönt a Kúria arról, hogy tartható-e népszavazás a Fudan-ügyben. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke a Klubrádiónak azt mondta, nehéz komolyan venni a kínai egyetem budapesten tervezett kampuszát. A politikus szerint nincs semmilyen ok, amellyel elkaszálhatják a kezdeményezést. Úgy véli, a Kúriának is be kell tartania a törvényeket – bármennyire is akar megfelelni a Fidesz elvárásainak.

Ő arra számít, hogy az engedélyezést követően gond nélkül összegyűjtik a népszavazás megtartásához szükséges 200 ezer aláírást."Nincs ma Magyaroroszágon olyan ember – beleértve a Fidesz szavazóit is – aki azt akarná, hogy 540 milliárd forintért épüljön egyetlen egyetem, miközben az Orbán-kormány 450 milliárd forintot tervez költeni 2022-ben a felsőoktatásra összesen" – tette hozzá.

Szabó arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány csak azért vállalta a költséges Fudan-beruházást, hogy kínai érdekeket szolgáljon ki. Egy olyan kampuszról van szó, ahová túlnyomó részt külföldi diákok járnak majd. Hangsúlyozta, az épületet olyan helyen tervezi a kormány felhúzni, ahol a Diákváros létesülne, és amely 10 ezer magyar vidéki fiatal számára biztosítana lakhatást tanulmányai idején a fővárosban.

A kampusz megvalósítására felvett 450 milliárdos kínai hitel pedig "nagyon meredek", és Szabó szerint nem példa nélküli. Montenegró infrastruktúrális beruházásra vett fel 1 milliárd dolláros kölcsönt a kommunista országtól, amely összeg meghaladja a kis balkáni ország teljes külső adósságának egynegyedét. Dunay Pál, a George C. Marshall európai biztonságpolitikai központ professzora a Klubrádiónak áprilisban azt mondta, hogy az új montenegrói kormány felvetette ugyan, hogy az Európai Unió segítsen visszafizetni a kínai hiteleit, de erre az EU nemet mondott. És bár Magyarország uniós tagállam, hasonló esetben a magyar kormány is ilyen válaszra számíthatna. Szabó megjegyezte, ha ezt a hitelt nem tudja visszatermelni, azzal gyakorlatilag Kína rabszolgájává válik Magyarország.

Ki akarja beépíteni Mocsárosdűlőt?

Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer egykori fideszes polgármestere egy, az Anonymus csoportnak tulajdonított videó alapján azt állította, hogy Karácsony Gergely főpolgármester és Kiss László, a körzet jelenlegi polgármestere Mocsárosdűlő 268 ezer négyzetméteres részén terveznek lakóparkokat létesíteni, noha azt állították, hogy a területet érintetlenül hagyják.

Szabó Tímea ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy pont 2020-ig a Mocsáros területének 70 százaléka beépíthető volt, terveztek is oda lakóparkot rendesen, ahogy a Római-partra és a Hajógyári-szigetre is. "Bús Balázsnak 13 évig tartó polgármestersége alatt nem jutott eszébe védetté nyilvánítani a területet" – foglalta össze Szabó. Ezt ugyanis Karácsony tette meg.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Szabó Tímeával
2021.12.07., kedd 8:35
Riporter: Dési János