„Klubrádió
Azt beszélik

Korrupció light, Szombathelyen kóborló vaddisznók és egyéb abszurditások

25/12/2023 16:24

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A december 22-i Az beszélikben bizarr történeteket hallhattunk: Orosházán székbírságot vezettek be, Debrecenben megvalósult a köz nélküli közmeghallgatás, Pécsett egy ügyvéd költött előre a parkolási bírságokból, Szombathely belvárosában pedig vaddisznókat lőttek ki.  

2023. december 22. Azt beszélik (2023. december 22., péntek 15:00)
23:36
00:00
Szerkesztők: Józsa Márta

Kisebb-nagyobb abszurdok a hon különböző tájairól – a december 22-i Azt beszélik megállói Orosháza, Debrecen, Pécs és Szombathely voltak.

Kövér László-i módszereket alkalmazna a Fidesz Orosázán - írta a Magyar Narancs oldalán megjelent cikkében Bod Tamás december elején. Azóta be is került az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatába a székbírság. A változtatás lényege, hogy aki a fideszes városvezető szerint hozzászólásaival akadályozza az érdemi munkát a képviselő-testületben, az pénzbírságot kaphat. A csomagolás: a testület hatékonyságának növelése és méltóságának megőrzése. Az ellenzéki képviselők a változtatásra szájzárrendeletként hivatkoznak, a kritikus hangok elfojtásától tartanak. Érdekesség, hogy a közeli Hódmezővásárhelyen, a Márki-Zay Péter vezette ellenzéki többség fogadott el hasonló szabályozást – ott, a fideszes kisebbség tiltakozott hangosan – épp erre hivatkozott most az orosházi ellenzék is – mesélte Bod az adásban.

 
 rawpixel
 

Tavasszal, a veszélyhelyzetre hivatkozva a kormány lehetővé tette, hogy a lakosság személyes jelenléte nélkül tartsák meg a közmeghallgatásokat. Ezt Debrecenben nemrég ki is próbálták – az oltóanyaggyárról szóló köz nélküli közmeghallgatás úgy zajlott, hogy megadott egy hétfői napot, amikor reggel 7:30-tól délután 16:30-ig – ami ugye az emberek többségének a munkaidejébe esik – írásban lehetett kérdéseket és javaslatokat küldeni a beruházással kapcsolatban – mondta el Polgár Tóth Tamás, a debreciner.hu munkatársa.

Januárban elszabadultak az indulatok a debreceni közmeghallgatáson, amely a CATL-beruházásról szólt. Ez jelentősen növelte az akkumulátoripari fejlesztésekre irányuló figyelmet. Itt a debreciner videós összefoglalóját láthatják a csaknem egy évvel ezelőtti eseményről.

Pécsett a 2019-es ellenzéki győzelem után az új vezetés azt ígérte, átvilágítja az önkormányzati cégek gazdálkodását. Ennek mentén kiderült például, hogy van egy ügyvéd, aki több közcéggel is kapcsolatban állt, többek között a parkolást szervező Biokommal. Ő kezelte a pótdíjakat, bírságokat, kiküldte a felszólító leveleket – ebben nincs semmi szokatlan, ami viszont érdekesebb, hogy a befizetések nem a cég, hanem az ő számlájára érkeztek. Ezzel önmagában nem feltétlenül lett volna baj – magyarázta Babos Attila, a Szabad Pécs főszerkesztője az adásban. Az elszámolás félévenként történt, ami kicsit talán ritka, de még ez is rendben lett volna, ha az ügyvéd nem költ előre a pénzből. A pénz egyébként végül megérkezett a céghez hiánytalanul, tehát lényegében a saját díjából költött – ettől függetlenül, amit a Bánki Erik országgyűlési képviselőhöz köthető ügyvéd tett, jó eséllyel sikkasztásnak számít. Ezt neveztük el korrupció lightnak – mesélte Babos.

Szilágyi József, a nyugat.hu újságírója pedig azt mondta el, miért indultak el idén a vaddisznók tömegesen Szombathely belvárosa felé és mi történt, amikor összetalálkoztak a lakókkal.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Azt beszélik
2023. december 22. péntek, 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Józsa Márta
Szerkesztőasszisztens: Lehoczky Mirjam