„Klubrádió
Azt beszélik

Bezárt a Styl ruhagyár, Vas megye könnyűiparának egykori zászlóshajója

16/12/2023 08:22

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A Styl ruhagyárnak a '90-es években öt üzeme volt és több ezer Szombathelyen és a környéken élő embernek adott munkát. Az ezredfordulótól aztán elkezdődtek a gondok, de valahogy mindig megmentették. Idén ősszel azonban először az áramot kapcsolta le az MVM, majd a fizetések is elmaradtak, az igazgató pedig a héten jelentette be a csődöt a még megmaradt dolgozóknak.

2023. december 15. Azt beszélik (2023. december 15., péntek 15:00)
24:16
00:00
Szerkesztők: Józsa Márta
A december 15-i Azt beszélik első megállója Szombathely volt.

Pénteken írt a nyugat.hu arról, hogy bezárt a Styl ruhaipari cég. A lap értesülése szerint szerdán állt le a gyár, csütörtökön már az elektromos áramot adó aggregátorokat is elvitték. Az épület üres, a kapu zárva van.

 
A Styl ruhagyár üzeme melletti raktáráruház
Szombathelyen
 

A szombathelyi Styl története az '50-es évekig nyúlik vissza, fénykorát a '90-es években élte, akkoriban öt üzeme és úgy emlékszem 3500 dolgozója is volt – mondta Pusztai Kriszta, a lap újságírója az adásban. A cég Vas megye könnyűipari zászlóshajója volt, nagyon nyereségesen működött nagyjából az ezredfordulóig, sok helyinek adott munkát. Aztán a távol-keleti gyártókkal már nem tudta felvenni a versenyt és jött egy sor tulajdonosváltás, többször került már a bezárás szélére. Néhány hónapja az MVM már kikapcsolta az áramot, így aggregátorról működtek a gépek, decemberben pedig az igazgató bejelentette a dolgozóknak a csődöt. Még a hét elején is azt nyilatkozta a nyugat.hu-nak, a végsőkig elmegy, hogy megmentse a gyárat.

 
A Styl ruhagyár akkor frissen átadott üzemcsarnoka 1990. augusztus 14-én.
 
Forrás: a Styl Ruhagyár Facebook-oldala
 

Ősszel nagyjából 150 dolgozója volt a gyárnak, az áram lekapcsolása óta persze többen felmondtak, a maradók között pedig vannak, akik még az októberi fizetésüknek is csak egy részét kapták meg, a novemberiből pedig még semmit nem láttak – mondta Pusztai az adásban. Több dolgozó is jelezte, most azt sem tudják, kinél intézhetnék a munkaviszonyból kilépés papírjait.

Az e heti műsor megállói voltak még: Pécs, Kaposvár és Miskolc.

Pécsett egy jogász-tanár megpróbálja kozmetikázni a brüsszelező kormányplakátokat – erről számolt be Babos Attila, a szabadpecs.hu főszerkesztője.

Kaposvárott a légszennyezettség okoz a fűtési szezonban nagy gondokat – Huszka Imre, a kapost.hu munkatársa mondta el a részleteket.

Az adás végén egy kis miskolci karácsonyi hangulat: Bethlen Tamás a borsod24.hu-tól a gyönyörűen csilingelő adventi villamosról mesélt, na meg arról, hogy kis túlzással csaknem az egész megye korcsolyán száguldozik.

 
A miskolci adventi villamos belülről, a a www.minden3d.com jóvoltából a Borsod24-en virtuális sétát is tehetünk benne.
 
 

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Azt beszélik
2023. december 15. péntek, 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Józsa Márta
Szerkesztőasszisztens: Lehoczky Mirjam