„Klubrádió
Reggeli gyors

Kire szavazol? Megmondom, mit gondolsz az akkugyárakról!

13/03/2023 15:25

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Minden második ember megtiltaná az újabb akkugyárak telepítését, úgy tűnik ebben is az számít, kire szavazunk – mondta Hann Endre a Reggeli gyorsban. Nem segít megnyugtatni a debrecenieket, hogy ellentmondó adatokat közölnek a beruházásról a hatóságok, a polgármester és a kínai CATL. Bár a városvezető erről beszél, a nem ivóvíz minőségű víz felhasználását csak lehetőségként említi a környezethasználati engedély – hívta fel a figyelmet Szabó Milán, a G7 újságírója a műsorban.

Akkumulátor-nagyhatalom leszünk – adta ki a jelszót a kormány, a szakértők és a lakosság részéről pedig gyűlnek az aggodalmak. Bod Péter Ákos, az MNB korábbi elnöke és más közgazdászok elhibázottnak tartják ezt az iparpolitikát, mivel nálunk fejlesztés nem, csak gyártás lenne, kérdéses a gazdasági megtérülés. Környezeti és fenntarthatósági szempontból a nagy víz- és energiaigény problémája került előtérbe. Debrecenben a lakosság hónapok óta tiltakozik a kínai CATL gyárának építése ellen.   

2023. március 13. Reggeli gyors - részlet Hann Endre 2023.03.13.
06:54
00:00

"Egyetért-e azzal, hogy Magyarországon meg kell tiltani az újabb akkumulátorgyárak telepítését, mert az súlyosan veszélyezteti a környezetünket?" – Ezzel az állítással minden második ember egyetért a Medián friss kutatása szerint, mondta Hann Endre, a közvéleménykutató ügyvezetője a Reggeli gyorsban. Azzal az állítással, miszerint "Magyarországon akkor is meg kell tiltani az újabb akkumulátorgyárak telepítését, ha így kevesebb munkahely jön létre", 46 százalék értett egyet.   

A közvéleménykutató nagyobbnak számító reprezentatív felmérésében 2000 embert kérdeztek meg. A kutatást az LMP-közeli Ökopolisz Alapítvány rendelte meg, így Hann hozzátette, az érdekeiknek megfelelően környezeti, klímaügyi, energiaügyi témák jelentek meg inkább. A különböző politikai erők megpróbálják megjeleníteni a saját álláspontjukat, ami nem csoda, a felmérés alapján egyértelmű: az akkumulátorgyárak ügye olyan téma lett, amely nagyon sokakat foglalkoztat – mondta a kutató.

Fontos tanulság még, hogy ebben a kérdésben is meghatározó a pártpreferencia. "Kettészakadt a társadalom": a Fidesz szavazóinak nagy része messzemenően a kormány álláspontját képviseli szemben az ellenzéki, a mi hazánkos és bizonytalan szavazók radikálisan eltérő véleményével – mondta Hann.

Debrecenben Európa legnagyobb akkumulátorgyára épülne meg. Nem segít megnyugtatni a lakosságot a gigaprojekt átláthatatlansága, ahogy az sem, hogy egymásnak ellentmondó adatok keringenek a gyár vízigényéről: mást mond a polgármester, mást a hatóságok és mást a CATL. A környezethasználati engedély csak az első egység vízigényével foglalkozik, ez legalább konzekvensen napi 3378 köbméteres, illetve 6242 köbméteres maximális fogyasztással számol – írta meg a G7. Viszonyításképpen teljes Debrecen fogyasztása átlagosan 40 ezer, kánikulában 60 ezer köbméter naponta.

2023. március 13. Reggeli gyors - részlet Szabó Milán 2023.03.13.
10:04
00:00
Szabó Milán, a G7 újságírója a Reggeli gyorsban elmondta problémás, hogy Papp László polgármester – vélhetően a kedélyek nyugtatása miatt – elkezdett arról beszélni, hogy a gyár legalább 70 százalékban szürkevizet, vagyis tisztított szennyvizet fog használni, miközben a környezethasználati engedélyben az is csak tervként szerepel, hogy ennek a megvalósíthatóságát megvizsgálják.

A teljes beszélgetéseket a cikkben található lejátszókra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép:

Reggeli gyors/interjú Hann Endrével és Szabó Milánnal
2023.03.13., hétfő 8:11 és 8:18
Riporter: Szénási Sándor