„Klubrádió
A lényeg

Elutasította a választási bizottság a debreceni akkugyár elleni helyi népszavazást

22/02/2023 14:44

| Szerző: Klubrádió

Elutasította a kínai akkumulátorgyár elleni, a Momentum által kezdeményezett helyi népszavazás kérdésének hitelesítését Debrecenben a helyi választási bizottság. Az ellenzéki párt fellebbez.

Nem hagyta jóvá szerdai ülésén Debrecenben a helyi választási bizottság a városba tervezett kínai akkumulátorgyár elleni fellépést lehetővé tevő, a Momentumhoz köthető népszavazási kezdeményezés kérdését. Sőt, a hvg.hu hozzáteszi, hogy az ülésen a információik szerint két másik, ugyancsak a beruházást gátolni célzó népszavazási kérdést is elutasított a testület.

A Momentum helyi önkormányzati politikusa, Mándi László január 23-án adta be helyi népszavazási kérdését, amelynek elbírálásával az utolsó pillanatig, a törvény által előírt 30 napos határidő végéig várt a helyi választási bizottság. A politikus – magánszemélyként benyújtott – kérdése így hangzik:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti átlagos vízigénye meghaladja a 130 köbméter értéket?"

A Momentum a fenti kérdés alapján kiírandó helyi népszavazással állná útját a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyárnak, amelyet a kormány teljes mellszélességgel és több százmilliárd forint közpénzzel támogat, miközben a helyiek közmeghallgatásokon, tüntetéseken hangosan tiltakoznak ellene.

A helyi választási bizottság elutasító döntésére reagálva a Momentum közölte: nem lepődtek meg, hogy a választási testület "a titkolózó fideszes vezetés és a vízmérgező akkumulátorgyárat építő CATL oldalára állt a debreceniekkel szemben". A döntés ellen fellebbeznek, de szerintük az is egy mintázatba illik: a kormány, az állam és a városvezetés semmibe veszi a debrecenieket. Nekik nem fontos az emberek egészsége".

A cikkben megjegyzik: az elutasítás azért érdekes, mert a momentumos kérdés szinte ugyanaz, mint amit az LMP már korábban beadott, és az ő kérdéseiket a helyi választási bizottság tavaly ősszel átengedte. Más kérdés, hogy a párt akkor úgy döntött, inkább országos népszavazást indít.