„Klubrádió
A lényeg

Reagált a CATL: A gyáraink "távolról sem környezetrombolók, sőt éppen ellenkezőleg"

11/02/2023 16:37

| Szerző: Klubrádió

Reagált a debreceni beruházás körüli tiltakozásokra a kínai akkumulátorgyár vállalata, a CATL: szerintük a világszerte működő gyáraik minden szabálynak megfelelően működnek, ez bizonyítja, hogy távolról sem környezetrombolók, "sőt, éppen ellenkezőleg". Három éven belül kezdeni akarnak.

A CATL vezetősége (név, titulus nem derült ki a cikkből) szerint olyan biztonságos technológiai és műszaki feltételek mellett végzik a gyártást és a kapcsolódó tevékenységeket, amelyek megakadályozzák a működés során, hogy a munkavállalók és a lakosság környezeti, egészségügyi kockázatoknak legyenek kitéve. Lapunknak úgy fogalmaztak, a termelési tevékenységet zárt, megfelelően szigetelt épületekben végzik. Azt állítják, talaj- és talajvízszennyezés nem várható.

"A számított levegőterhelése a túlbecslések ellenére, a telephelyen belül is az egészségügyi határérték alatt fog maradni. A projekt nem jelent környezeti és egészségügyi kockázatot" – fogalmaztak.

Az üzem szerintük átlagosan 3378 köbméter/nap vízfogyasztással fog majd működni, a lehető legkörnyezetbarátabb technológiával, ami Debrecen jelenlegi vízfogyasztásához képest nem jelentős mennyiség. (Azonban ennek ellentmondott a debreceni üzemhez tervezett vízvezeték előkészítéséhez készült tanulmány, amiből kiderült, hogy naponta akár 60 ezer köbméter vízre is szükség lehet, amivel egy év alatt 87600 olimpiai úszómedencét lehetne feltölteni. Ezt a tanulmányt viszont eltüntették az illetékes kormányhivatal oldaláról.)

A cikkben közölték: a beruházás a környezetvédelmi engedélyek benyújtásánál tart, a gyár első létesítményei várhatóan három éven belül készülnek el.

Az épülő akkugyár vezetősége úgy gondolja, a telephelyeiken világszerte a „jó szomszéd filozófiáját” követik az őket körülvevő emberekkel, városokkal. A debreceni beruházás ellen botrányba fulladt közmeghallgatásokon tiltakoztak és tüntettek is helyiek. A Financial Times értesülése szerint 320 milliárdot ad az Orbán-kormány a Debrecenbe szánt kínai akkugyárnak, amely ellen tiltakozók Szijjártó Péter külügyminiszter szerint más országok érdekeit szolgálják.