„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó a fogmosással példálózott az akkumulátorgyárak ügyében

6/02/2023 15:18

| Szerző: Klubrádió

A Nippon Paper Industries nagyjából 15 milliárd forintos beruházást hoz Magyarországra – jelentette be Szijjártó Péter hétfőn. A külgazdasági és külügyminiszter közölte, a japán vállalat vegyipari üzletága akkumulátoralkatrész-üzemet épít Vácrátóton az állam 2,3 milliárd forintos támogatásával, amelynek nyomán hatvan új munkahely jön majd létre.

Szijjártó azt mondta: „mielőtt a hivatásos hergelők itt is akcióba lépnek, szeretném elmondani, hogy a cellulózgyártás az egyik legkörnyezetkímélőbb technológia, amit e területen használni lehet”.

„Ha valaki hergelni akar, akkor a fogmosással vagy annak abbahagyásával kell kezdenie, tekintettel arra, hogy a fogkrémben is felhasználják ezt az anyagot, az élelmiszeripar többi területéről már nem is beszélve” – közölte.

Szerinte „akik ma az elektromos akkumulátorgyárak és beszállító vállalataik magyarországi telepítése ellen hergelnek, azok munkahelyek tízezreit veszélyeztetik, és azt akarják elérni, hogy ezek a munkahelyek valahol egy másik országban vagy más országokban jöjjenek létre”. 

Ungár Péter, az LMP társelnöke szerint súlyos zavar lehet a rendszerben, ha Szijjártó Péter olyanokat nyilatkozik, hogy „aki az akkumulátorgyárak ellen küzd, az a környezetvédelem ellen küzd”. Ungár felidézte, Szijjártó úgy fogalmazott 2019-ben, hogy „Magyarországnak fontosabb az autóipar, mint a környezetvédelem.” Egy ilyen mondat után a tegnapi videót elég lenne oda iktatni, ahova való: a többi kétségbeesett hazugság közé – fogalmazott az ellenzéki politikus ugyancsak hétfőn.

Parlamenti vitanap is lesz

Összegyűlt a szükséges számú képviselői aláírás a Párbeszéd által javasolt, magyarországi akkumulátorgyárak telepítéséről és működéséről szóló parlamenti vitanaphoz – jelentette be Szabó Tímea hétfő délután Facebook-oldalán.

A Párbeszéd képviselő hozzátette, be is nyújtották az erről szóló határozatot, így Kövér László házelnöknek mindenképpen napirendre kell vennie az ügy plenáris tárgyalását.

„Végre tiszta vizet önthetünk a pohárba arról, hogy ki is a zöld. Az, aki a hazai vízkészleteinket elherdáló, Magyarország energiafüggőségét növelő, a talajvizet mérgező kínai gyárakat akar idetelepíteni külföldi vendégmunkásokkal”– fogalmazott a posztban. „Mivel a kormánynak rettenetesen fontos, hogy kiszolgálja a kínai érdekeket és tovább növelje hazánk külföldi, főleg orosz energiafüggőségét, ezért gondolom, most gőzerővel készülnek ők is a vitanapra”, tette hozzá.

Január közepe óta eléggé felerősödtek a háromezer milliárd forintos debreceni akkumulátorgyár (ezt a kínai CATL tervezi építeni) elleni tiltakozások: botrányba fulladt több közmeghallgatás, a múlt hét végén pedig lakosok tüntettek a megyeszékhely központjában, de a gödi akkumulátorgyárról szóló legutóbbi közmeghallgatás sem volt éppen békés.

(via 24.hu, kiemelt kép: MTI/Soós Lajos)