„Klubrádió
A lényeg

Kivonná az épülő akkumulátorgyárakat a területrendezési szabályok alól a kormány – A tervezetet társadalmi egyeztetésre bocsátották

2/02/2023 15:17

| Szerző: Klubrádió

Szerdán tett közzé a Külgazdasági és Külügyminisztérium egy olyan jogszabálytervezetet, amely értelmében a nemzetgazdasági célból kiemelt beruházások nem kerülnének a területrendezési terv hatálya alá. A szabályozást a már folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell. A tervezet kiemeli, hogy a mentesség vonatkozik az elmúlt időkben komoly helyi ellenállást kiváltó projektre: az iváncsai és a debreceni akkumulátorgyár-építésekre.

A módosítás a Külgazdasági és Külügyminisztérium "egyes beruházásokkal összefüggő hatósági ügyek" néven futó kormányrendeletét érinti, amely az egyes nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ipari parki, illetve víziközmű-beruházásokra vonatkozóan egy általánosan alkalmazandó területrendezési szabályozást vezet be.

A tervezett módosítás újabb lazítást jelent az eleve a hagyományos beruházásoknál megkövetelt kritériumok alóli könnyítéseket biztosító kormányrendelethez képest. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű projektek esetében például a hatósági eljárást megelőzően a beruházó és az eljáró hatóság és szakhatóságok szemlét, illetve egyeztetést tarthatnak. Ezen kívül a módosítással lehetővé válna a soronkívüliség és rövid határidők előírása, ami azt jelentené, hogy a beruházások hatósági vizsgálatára szánt idő is lerövidül.

A kivételezés szükségességét a kormány azzal indokolta, hogy mivel az ipari területeket eleve célszerű elhatárolni a lakott területektől, ezért a lakott területekre vonatkozó területrendezési tervekhez való ragaszkodás ésszerűtlen.

A tervezetet a kormány honlapján "társadalmi egyeztetésre" bocsátotta; az állampolgári véleményeket január 9-ig lehet megosztani a minisztériummal a tarsegyeztetes@mfa.gov.hu címen.

2022 közepén jelentették be, hogy Debrecenben akkumulátorgyárat épít a kínai CATL, amely a világ legnagyobb akkumulátorgyártó cége. Ez nem kispályás építkezés lenne: a 3 ezer milliárdos, 2025-ös átadással tervezett gyárban több ezer ember dolgozhatna.

A következő időszakban sok múlik azon, hogyan tudjuk az alternatív energiaforrásokat nagyobb arányban bevonni az "energiamixbe" – nyilatkozta Gémesi György, a Magyar Önkormányzati Szövetség (MÖSZ) elnöke csütörtökön a Reggeli gyors című műsorunk. Hozzátette, a szél- vagy a napenergia tárolásához akkumulátorokra van szükség, nem beszélve arról, hogy mindenki telefonjában is ott vannak ezek az eszközök. A szövetségi elnök szerint ezért "nem baj, ha Magyarországon is gyártanak akkumulátorokat". Persze más kérdés, hogy milyen nagyságrendben és hova telepítik ezeket.

3000 milliárd forintos beruházással közvetlenül 9000 új mu
 
 Barcsa Lajos alpolgármester, Csen Csün-vej nemzetközi üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató és Kocsik-Marossy Virág ügyvezető igazgató (elöl b-j) aláírja a CATL vállalat és Debrecen város közötti megállapodást a debreceni Kölcsey Központban 2022. szeptember 5-én.
 Fotó: MTI/Vajda János
 

(Forrás: Telex)