„Klubrádió
Reggeli gyors

Gémesi György: Nem baj, ha Magyarországon is gyártanak akkumulátorokat

2/02/2023 14:45

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A következő időszakban kulcskérdés lesz, hogyan lehet az alternatív energiát tárolni - ehhez akkumulátorokra lesz szükség, ezért nem baj, ha Magyarország részt vesz ezeknek az eszközöknek a gyártásában - mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a Reggeli gyorsban.

2023. február 02. Reggeli gyors - részlet Gémesi György 2023.02.02.
09:25
00:00
Az önkormányzatok biztonságérzetét növeli, hogy a gázt egy januári kormányrendelet alapján, őszig, fix áron szerezhetik be. Így megszűnik az rossz folyamat, hogy az Magyar Villamos Művek mint egyedüli szolgáltató egyes településeken 15, máshol pedig 20-25-szörös áron ad el – mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzati Szövetség (MÖSZ) elnöke a Reggeli gyorsban.

Ez azonban nem jelenti, hogy ne lenne óriási teher kigazdálkodni a szükséges forrásokat. A földgáz ára a holland tőzsdén jelenleg 400-450 forintos köbméteráron áll a korábbi 100-hoz képest. „Ez már nem a tízszeres ár, de a kormány forráselvonásai és a járvány következtében szűkös mozgástérrel rendelkező polgármesterek nem túl optimisták” - mondta Gémesi.

 
Gémesi György,
Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke
 
Forrás: Facebook 
 

Korábban a MÖSZ Nemzeti Energiaügyi Kerekasztal létrehozását kezdeményezte, amiben az önkormányzatok mellett szakértők, kereskedők és a szociális szféra képviselői is részt vesznek. A kormányzatot is meghívták, de egyelőre nem képviseltetik magukat. Ugyanakkor Lantos Csaba energiaügyi miniszter, aki a héten egyeztetésre hívta az önkormányzati szövetségeket, kérte, küldjék el a februári zárókonferencia anyagát.

A településvezetők a minisztériumi egyeztetésre olyan konkrét javaslatokkal érkeztek, mint például a családoknak járó otthonfelújítási támogatás meghosszabbítása vagy a nyílászárók és kazánok cseréjének támogatása plusz forrásokkal. Szóba került az is, hogy az elektromos energia fixárassá tétele szintén csökkenthetné az önkormányzatok kiszolgáltatottságát. Kormányzati részről nem hangzottak el konkrét ígéretek, csak hogy fontolóra veszik a javaslatot – számolt be az egyeztetésen résztvevő Gémesi.

A radiátorok lecsavarásával és az intézmények bezárásával idén télen az önkormányzatok "elmentek a falig, ezt már nem lehet tovább feszíteni" - mondta a szövetségi elnök. A kerekasztal ezért olyan javaslatokkal is előállt, amik további megtakarításokra adnak lehetőséget. Például szükség lenne olyan hitelkonstrukciókra, amik lehetőséget adnak a településeknek azoknak a felújításoknak és fejlesztéseknek az elvégzésére, amikkel már a következő télen spórolni tudnak. Olyan beruházásokra kellenek források, amiknek az eredményeképpen kisebb lesz az energiafelhasználás – mondta Gémesi.

A következő időszakban sok múlik azon, hogyan tudjuk az alternatív energiaforrásokat nagyobb arányban bevonni az "energiamixbe". A szél- vagy a napenergia tárolásához akkumulátorokra van szükség, nem beszélve arról, hogy mindenki telefonjában is ott vannak ezek az eszközök – mondta Gémesi. A szövetségi elnök szerint ezért "nem baj, ha Magyarországon is gyártanak akkumulátorokat". Persze más kérdés, hogy milyen nagyságrendben és hova telepítik ezeket.

Elsősorban a helyben lakók tudják véleményezni, hogy szeretnének-e ilyen beruházást. A most Debrecenben és Nyíregyházán felcsapó indulatok éppen annak szólnak, hogy a gyár túl közel lenne a lakott területekhez – ezt mérlegelni kellett volna a döntés előtt – mondta Gémesi.

A teljes beszélgetés a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Reggeli gyors/interjú Gémesi Györggyel
2023.02.02., csütörtök, 08:35
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János