„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyarországnak sokkal több áramra van szüksége: vágyálmok vagy realitás?

31/01/2023 12:50

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Elképzelhető, hogy az Orbán-kormány Paks2 atomerőmű megépítésével kapcsolatban most éppen az oroszoknak jár pávatáncot? Most éppen Németország akadályozza a magyar-orosz-beruházást, de Brückner Gergely gazdasági újságíró szerint ez a kormánynak kapóra jön, hiszen megváltozott a nemzetközi politika, és bár erős elköteleződést mutatunk a Roszatommal, de az idő nekünk dolgozik.

2023. január 31. Reggeli gyors - részlet 2023.01.31. Brückner Gergely
15:05
00:00

Magyarországnak a mostaninál sokkal több villamosenergiára lesz szüksége a jövőben, elég csak az idetervezett akkumulátor gyárakra gondolni. Hogy ezt hogyan fogja megszerezni, arról Brückner Gergely újságíró beszélt a Reggeli gyorsban: "két vágyálom van a csőben" - mondta a kormányzati tervekről: Az egyik a Paks2 atomerőmű megépítése, a másik pedig az azerbajdzsáni zöldáram, ami Brückner szerint egyelőre inkább csak vágyálomnak tűnik, és reméli, ezek miatt nem sorvadnak el a racionálisabb beruházások.

 
Szijjártó Péter és Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója Fotó: MTI
 

 

A magyar energiapolitika szerint azonban mindenképpen szükség van egy alaperőműre. A paksi atomerőmű működésének meghosszabbítása még pár évig biztosítja a szükséges energiát, de Brückner szerint kell egy nagyobb megoldás, mert ő személy szerint nem is hisz abban, hogy csak megújuló, azaz környezetet nem terhelő energiával kiváltható lenne.

Erre jelenthetne megoldást Paks2 megépítése, ami azonban máshogyan történik a színfalak mögött, mint amit látni, hallani lehet. Miközben például Szijjártó Péter külügyminiszter miután személyesen találkozott az orosz energiaügyi miniszterrel, arról beszélt, hogy a beruházást begyorsítják, Brückner szerint Pakson ezt egyáltalán nem tapasztalják. Ez úgy néz ki, hogy Pakson jelenleg is dolgoznak, földmunkák folynak, és fele-fele arányban orosz és magyar szavakat lehet hallani az építkezés környékén, de "száz különböző kiegészítő létesítmény épül: acélüzem, irodaház, de magától az atomerőműtől még arrébb vagyunk" - mondta.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint is csúszik a projekt, most éppen 2032-es befejezési dátumot mondott. Látványosan pozitív az elkötelezettség a Roszatommal, de az építkezés ennek ellenére folyamatos akadályokba ütközik, mondta Brückner. Például Ausztria környezetvédelmi pert indított, amit elveszített.

A legfrissebb akadályt pedig maga a német - zöld párti - gazdasági miniszter gördítette a beruházás elé, amikor a Siemens Energy exportengedélyét elutasította, egy olyan eszközre, ami nagyon fontos szerepet játszik az erőmű vezérléséhez.

Ez a beruházás folyamatát elhúzza, Lantos Gábor magyar energetikai miniszter is két évvel elcsúszott dátumról beszélt, szerinte 2032-re épülhet fel Paks2, de Brückner szerint most éppen nem is akkora baj, hogy a "hivatalok packáznak" a beruházással, ugyanis számos kérdésre kellene választ kapni a megváltozott politikai környezetben.

Egyrészt Brückner racionálisnak nevezte a kormány azon lépését, hogy kifelé azt mutatja, hogy továbbra is csak az oroszokkal akarja megvalósítani a paksi beruházás terveit, mert az egy későbbi jogvitában ez mutathatja, hogy nem miattunk kellett esetleg partnert váltani, hanem a körülmények miatt.

A valós helyzet azonban "nem rózsás", és viták, elszámolási viták vannak az oroszokkal, amik eszkalálódtak is, ezért szerinte kapóra jött, hogy más konfliktusaink is látszanak, mint ez a mostani német exporttilalom.

Még ha a német tilalom megalapozatlan is, hiszen a tiltás a kettős célú, civil és hadi célú komponensek exportjára vonatkozik, de nem valami új ipari technológiáról van szó, amit a háborús helyzetben az oroszok elől elakarnak titkolni, hiszen még Oroszországban is vannak olyan működő atomerőművek, amik ugyanezt a német-francia vezérlőrendszert használják. Ezért az újságíró szerint a német miniszter stopja nem ennek szól, hanem akár Magyarországnak is szólhat, mert mi vagyunk a legkevésbé elkötelezettek Ukrajna támogatásával kapcsolatban. És persze szólhat az oroszoknak, vagy a nukleáris iparágnak, mivel a zöldek nem hívei ennek az energiaforrásnak.

Mindez azt is jól mutatja, hogy erősebb konfliktusaink vannak a "mag Európával". Ugyanakkor szerinte ezek még segíthetnek a magyaroknak, hogy nem kell annyira haladni. Maga a vezérlő egyes vélemények szerint az atomerőműépítés kulcslépése, de olyanok is vannak, akik szerint az oroszoknak megvan erre a technológiája, ami kevésbé biztonságos.

Arról is beszélt Brückner, hogy a Paks2-re felvett hiteleket a magyar kormány mindig lehívta, és előtörlesztett. Érdekesnek nevezte, hogy a kormány a nemzetközi piacon ennél olcsóbban is tudott hitelhez jutni. Most az EU 2,8 százalékos kamatra tud hosszabb futamidejű hitelhez jutni, az orosz hitel 4,8-4,9 százalékos, és Brückner szerint Magyarországon ez pont realitás, így a korábbi nem kedvező hitel most éppen kedvező. "Itt tart Magyarország, nem tűnik extrán rossznak ez a hitel" - tette hozzá a telexes újságíró.