„Klubrádió
A lényeg

24.hu: A Roszatom szerint ellehetetlenült Paks II

28/03/2022 12:13

| Szerző: Klubrádió

Váratlan eseményre hivatkozva levélben jelezte elállási szándékát a paksi projekttől a Roszatom vezérigazgatója – értesült a 24.hu. A Rosatom Central Europe Kft. cáfolja a portál információit.

Ellehetetlenült a Paks II projekt – hivatkozik orosz forrásaira a 24.hu. Ezt tudatta nemrég az orosz fél a magyar kormánnyal.

E szerint Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz atomenergetikai konszern vezérigazgatója levélben jelezte elállási szándékukat vis maiorra hivatkozva. A nem hivatalos magyarázat úgy szól, hogy az orosz-ukrán háború árnyékában Oroszország nem szorgalmaz az Európai Unió területén befektetést, mert az ugyanúgy szankciók áldozata lehet, befagyhat, mint a bankszámlákon pihenő orosz pénzek vagy éppen az orosz jegybanki tartalék egy része.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Ukrajna orosz inváziójának első napjaiban a Rosatom Central Europe Kft. igyekezett mindenkit megnyugtatni arról, hogy a projekt keretében a munkálatok az ütemterv szerint zajlanak. Álláspontjához továbbra is tartja magát a cég. Mint a 24.hu-n olvasható, a Bács Zalán vezette kft. azt állítja, hogy a Paks II projekt megvalósítása az ütemterv szerint folytatódik. A Roszatom az orosz-magyar kormányközi hitelmegállapodás alapján teljes terjedelemben teljesíti a szerződéses kötelezettségeit, beleértve a projekt finanszírozásának biztosítását – írta a 24.hu megkeresésére a Rosatom Central Europe Kft.

A portál arra is kitér, hogy a két új erőműblokk építésének finanszírozásáról kötött kormányközi megállapodás alapján az egyik oldalon az orosz állami fejlesztési és külgazdasági bank, a Vnyesekonombank (VEB), a másik oldalon pedig a magyar Államadósság Kezelő Központ áll. A Pakson elvégzett munkákról leadott minden számla összegének 20 százalékát a magyar állam állja, 80 százalékot pedig az orosz hitelből hívnak le. Az orosz bankokat sújtó szankciók, a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből történő kitiltás nyomán azonban a VEB nem tud pénzt közvetlenül utalni Magyarországra.

Ezzel kapcsolatban a Rosatom Central Europe Kft. azt állítja, ez nem akasztja meg a számlák rendezését, mert az elvégzett munkáért a kifizetés az Oroszországi Föderáció területén történik meg a hitel terhére, ezért a szankciók jelentette korlátozások nem hatnak erre a rendszerre. Vagyis a VEB és az államadósság-kezelő központ között közvetlen pénzmozgás nincs, a Vnyesekonombank és a Roszatom között rendezik az ügyet orosz területen.

Mára az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók miatt egyre kevésbé tűnik valószínűnek, hogy a már eleve sok éves csúszásban lévő beruházás megvalósulhat-e egyáltalán.

A finnek már elálltak a hasonló orosz atomerőmű megépítésétől arra hivatkozva, hogy Oroszország nemzetközi jogot sértett azzal, hogy megtámadta Ukrajnát. Mika Lintilä, Finnország gazdasági minisztere múlt héten a helsinki parlamentben kijelentette: "teljesen kizárt", hogy építési engedélyt kapjon a Hanhikivi atomerőmű megépítése.