„Köszönjük,
Reggeli gyors

Holoda: Már egy harmadik erőmű építéséről kellene vitatkoznunk

19/01/2023 12:42

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Akkor zavarna be Paks I. üzemidejének meghosszabbítása Paks II. európai uniós engedélyébe, ha arról lenne szó, hogy a két erőmű párhuzamosan működik. Ez nem aktuális probléma, mivel Paks II. építése óriási csúszásban van, "még a gödör építésénél tartunk". Közben a magyar villamosenergia-fogyasztás egyharmadát már így is importól biztosítjuk, és szakértők szerint már egy harmadik erőműről kellene gondolkodnunk – mondta Holoda Attila a Reggeli gyorsban.

2023. január 19. Reggeli gyors - részlet Holoda Attila 2023. 01. 19.
08:41
00:00
2014-ben, amikor megszületett a megállapodás Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin között Paks II. megépítéséről, több szakértő is amellett érvelt, hogy inkább Paks I. üzemidejének meghosszabbítására lenne szükség. Mégpedig azért,hogy kapkodás nélkül, hosszú távú megoldást találjanak az ország villamosenergia-igényének kielégítésére – idézte fel Holoda Attila energetikai szakértő a Reggeli gyorsban.

Paks II. európai uniós engedélyezési folyamata évekre elnyúlt, a kormány részben éppen azzal érvelt, hogy az egyes számú erőmű blokkjainak üzemideje lejár, így az új felépítése nélkül veszélybe kerülne az ország energiaellátása. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője írásbeli kérdéssel fordult Lantos Csaba energiaügyi miniszterhez, amiben arra világított rá: az Európai Bizottság úgy bólintott rá a beruházásra, hogy azzal számoltak, az egyes számú erőmű négy blokkja 2037 végéig leáll - írta meg a 444.hu

A paksi erőmű
 
A paksi atomerőmű
 
 Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 

Ezzel kapcsolatban Holoda úgy fogalmazott: az, hogy most „előrángatták a kalapból azt a megoldást”, hogy Paks I. üzemidejét 20 évvel hosszabbítsuk meg, annak a beismerése, hogy Paks II. építése nagyon elcsúszott a tervekhez képest. 2026-2027 környékén a kettes számú erőmű első blokkjának már be kellene lépnie a rendszerbe, ehhez képest még a gödör építésénél tartunk. Így Paks II. engedélyének esetleges elvesztése nem aktuális probléma, az akkor válna kérdésessé, ha a két erőmű párhuzamosan működne. „Kicsit a hajánál fogva előrángatott ügy az engedély kérdése” – mondta a szakértő.

A lényeg az, hogy milyen arányban tudjuk hazai termelésből biztosítani az ország villamosenergia-ellátását. Jelenleg az igény egyharmadát importból fedezzük, ráadásul a kormány kifejezetten nagy energiaigényű beruházásokat hoz Magyarországra – ilyenek az akkumulátorgyárak és az autóipar összeszerelő üzemei is. Így, szakértők szerint valójában már egy harmadik erőmű helyéről és megvalósítási formájáról kellene vitatkoznunk – mondta Holoda.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/ Sóki Tamás

Reggeli gyors/Interjú Holoda Attilával
2023. január 19., csütörtök 6:50
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János