„Klubrádió
Megbeszéljük...

Aszódi: Célszerű volna a oroszokkal folytatni a bővítést, de francia technológiával is megépülhet Paks 2

2/05/2022 17:05

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nem tartja feltétlenül jó ötletnek Aszódi Attila, hogy a paksi bővítést ne az oroszokkal együttműködve valósítsa meg Magyarország. Az energetikai szakértő szerint ha az orosz-ukrán háború néhány éven belül lezárul, folytatódhat az építkezés. Ha mégsem, akkor a több országban már engedélyezett francia technológiával is megépíthetők az új atomerőművi blokkok Pakson.

2022. május 02. Megbeszéljük - részlet 22.05.02. Aszódi Attila
22:06
00:00

Bár az orosz-ukrán háború érthetően sokakból váltotta ki azt, hogy zsigerből elzárkózzon bármiféle együttműködéstől Oroszországgal, mondta a paksi atomerőmű-bővítésért felelős egykori államtitkár, Aszódi Attila, ő mégis fontosnak tartja, hogy amennyiben a háború lezárul, akkor – megfelelő feltételek mellett – az oroszokkal folytatódjon a bővítés megvalósítása. A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Nukleáris Technikai Intézetének professzora szerint, ha a háború lezárul, "valamilyen módon szóba kell tudni állni" Oroszországgal. Szerinte ehhez az ipari együttműködés jó út lehet, nemcsak Magyarország, hanem Európa számára is.

Mindenesetre a szakember nem tartja kizártnak azt sem, hogy akár évtizedekig is eltarthatnak az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók. Abban az esetben, ha a magyar kormány úgy dönt, vagy arra kényszerül, hogy mégsem az oroszokkal építteti meg az új blokkot, lehet szó arról, hogy más kivitelezőkhöz, például a franciákhoz forduljanak. A technológiai különbségeket szem előtt tartva azonban Aszódi szerint szerencsésebb volna, ha nem kellene ehhez folyamodni. Ha mégis váltani kell, akkor új, a francia technológiához igazított terveket kell kidolgozni.

Energetikai szempontból annál is sürgetőbb az atomerőmű-bővítés Magyarországon, mert nagyon nagy mértékben függünk az orosz földgáztól. Európa sincs jobb helyzetben, hiszen, az orosz energiahordozók importjára esetleg kivetett szankciók lehetősége miatt más országok energiaellátása is bizonytalanná vált, így Németországé, ahol leépítették a nukleáris technológián alapuló erőművek építését. Megjegyezte, ha Németország mégis atomenergiára szorulna  szinte teljesen az elejéről kellene kezdenie az erőműtervezést, az engedélyeztetést és a megvalósítást.

Szerencsés körülmény, hogy a francia technológiát több, különösen szigorú elvet valló, a nukleáris technológiában jártas országban is sikeresen engedélyezték, míg az orosz technológiát nem. Finnországban, Franciaországban, és Nagy-Britanniában is engedélyezték a nyomottvizes reaktort, amelyet Aszódi szerint Magyarország is biztonságosan megépíthet, ha még időben így határoz.

Május 2-án, Aszódi Klubrádiónak adott nyilatkozata napján érkezett a hír, hogy a Fennovoima finn–orosz konzorciumban részt vevő finn tulajdonosok felmondták az orosz közreműködéssel tervezett atomerőmű építéséről szóló szerződést a Roszatom orosz állami atomenergetikai céggel.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Aszódi Attilával
2022. május 02., hétfő 16:15
Riporter: Bolgár György