„Klubrádió
A lényeg

Elfogadta az EU az ötödik szankciós csomagot Oroszországgal szemben

8/04/2022 16:05

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta az Oroszországgal szembeni ötödik szankciós csomagot, újabb korlátozásokat kivetve a kereskedelemre és a pénzügyre az EU és az Ukrajnát lerohanó oroszok között – tudósít az MTI. A szankciók része, hogy az unió általános tilalmat rendel el az orosz vállalatok számára az uniós tagállamok közbeszerzéseiben.

A szankciós csomag uniós behozatali tilalmat rendel el az Oroszországból származó szénre és más szilárd fosszilis üzemanyagokra, valamint megtiltja az orosz hajók kikötését az uniós kikötőkben (kivéve azoknak a hajóknak, amelyek mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket, humanitárius szállítmányokat, illetve nem tiltott energiahordozókat visznek).

Az EU emellett általános tilalmat rendelt el az orosz vállalatok számára az uniós tagállamok közbeszerzéseiben, valamint az orosz és fehérorosz állami szerveknek nyújtott valamennyi pénzügyi támogatásra.

Orbán Viktor szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján kijelentette: a Paks 2 beruházás folytatódhat, bár "a rengeteg belföldi és külföldi támadás" miatt 2023-ra nem lesz belőle atomerőmű. Kérdés, hogy a közbeszerzésekre vonatkozó szankció hatással lesz-e az orosz állami cég, a Roszatom szerepvállalására.

Az unió továbbá teljes tranzakciós tilalmat vezetett be négy kulcsfontosságú orosz bankra, amelyek az orosz bankszektor piaci részesedésének összesen 23 százalékát teszik ki.

A csomag megtiltja minden orosz és fehérorosz cégnek az Európán belüli fuvarozást – kivéve a gyógyszeripari, az orvosi, a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket szállító, illetve a humanitárius célú transzportokat.

Exporttilalom lép érvénybe 10 milliárd euró értékben a sugárhajtómű-üzemanyagot és egyéb áruk, például kvantumszámítógépek, fejlett félvezető-, illetve csúcskategóriájú elektronikai eszközök és szoftverek esetében, valamint behozatali tilalom érvényes 5,5 milliárd euró értében az olyan termékekre, mint a fa, a cement, a műtrágya, valamint egyes luxustermékek.

Az Európai Unió Tanácsának döntése szankcionálja azokat a vállalatokat is, amelyek termékei vagy technológiája szerepet játszik az Ukrajna elleni invázióban. Szankciós listára helyezett oligarchákat és üzletembereket, magas rangú orosz parlamenti tisztviselőket, valamint a dezinformáció terjesztőit és támogatóit, akik – mint írták – szisztematikusan terjesztik a Kreml narratíváját az ukrajnai orosz háborús agresszióról. A megszorító intézkedések kiterjednek a már szankcionáltak családtagjaira is annak érdekében, hogy az uniós szankciókat ne kerülhessék meg.

Az uniós tanács közleményében hozzátette: az orosz agresszió sérti a nemzetközi jogot, a civilek elleni támogatások pedig háborús bűnnek számítanak, amelynek felelőseit bíróság elé kell állítani.

(via hvg.hu, kiemelt kép: Wikimedia Commons)