„Klubrádió
A lényeg

Bezárja itteni képviseletét a Roszatom atomerőmű-tervező leányvállalata

12/10/2022 18:00

| Szerző: Klubrádió

Optimalizálja magyarországi jelenlétét, ezért megszünteti Magyarországi Kereskedelmi Képviseletét az orosz Akcionyernoje Obscsesztvo „Atomstroyexport” – írja a 24.hu. Ugyanakkor a Roszatom szerint a céghez tartozó, atomerőmű-tervező és építő vállalat 2001 óta jelen lévő képviseletének megszűnése nem lesz hatással a Paks II. Atomerűmű folyamatban lévő építkezésére.

A projekt irányításával kapcsolatos tevékenységeket ugyanis az Akcionyernoje Obscsesztvo „Atomstroyexport” Magyarországi Fióktelepe végzi – írta a lap megkeresésére a Rosatom Central Europe Kft. 

Az oroszországi anyavállalat, a Roszatomhoz tartozó, Nyizsnyij Novgorodban bejegyzett atomerőmű-tervező és építő cég még 2001-ben hozta létre a magyarországi kereskedelmi képviseletet. A megszüntetést az Akcionyernoje Obscsesztvo „Atomstroyexport” magyarországi jelenlétének „optimalizálásával” indokolta kérdésünkre a Roszatom magyarországi központja.

Az ukrajnai háború kitörése óta felerősödtek azok a hangok, amelyek kétségbe vonják, hogy megépül a Paks II Atomerőmű két új blokkja. Tavasszal a Roszatom elállási szándékáról is volt szó, a beruházás vontatott haladása miatt pedig nemrég teljes vezetőcsere történt a Paks II projektcégnél, miközben Süli János, a paksi bővítésért felelős államtitkár lemondott a posztjáról. Bár a Roszatomra nem terjednek ki a szankciók, azok mégis akadályozzák az építkezést. 

Ugyanakkor a két főszereplő, a Roszatom és a paksi beruházásért is felelős Szijjártó Péter rendre megerősíti, hogy elkötelezettek az atomerőmű megépítése mellett, sőt a külügyminiszter bő egy hónapja is arról beszélt, az építési engedély birtokában biztosított, hogy 2030-ig az új blokkok megépülnek és működésbe is lépnek.

A 24.hu megkérdezte, hogy mennyiben érinti a képviselet megszüntetése az új blokkok létrehozását célzó beruházást, amire a Rosatom Central Europe Kft.-től azt közölték:

A Paks II. Atomerőmű projekt irányításával kapcsolatos összes tevékenységet jelenleg az Akcionyernoje Obscsesztvo „Atomstroyexport” Magyarországi Fióktelepe végzi, ezért a Magyarországi képviselet megszüntetésére vonatkozó döntés kizárólag formai, szervezeti jelleggel bír, és semmiképpen sem érinti a Paks II. Atomerőmű projekt megvalósítását, beleértve az építés ütemtervét.

(Kiemelt kép: Paks II. látványterve / Facebook)