„Klubrádió
Reggeli gyors

Jávor Paks2-ről: Szijjártó faltörő kos, hogy bármilyen körülmények között átverje a projektet

16/05/2022 11:55

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Az új kormányban a Paks2-projekt a korábbi tárca nélküli minisztertől, Süli Jánostól átkerült Szijjártó Péterhez. Mi történik az új kormánystruktúrában ezzel a területtel? Lekerül a napirendről, vagy éppen ellenkezőleg, erősebb politikai befolyás alá kerül? Jávor Benedek, a fővárosi önkormányzat brüsszeli irodájának a vezetője a Reggeli gyorsban azt mondta, Oroszországnak már nem annyira fontos, de a magyar kormány 2014 óta az egész politikáját erre tette fel, most kétségbeesetten kapálózik.

2024. április 24.
00:00
00:00

Az új kormányzati struktúrában az energiaügyek jó része, benne Paks2 is Szijjártó Péterhez kerül. Jávor Benedek ellenzéki politikus a Reggeli gyorsban azt mondta, hogy ez nem azt jelenti, hogy a kormányban a paksi ügy súlya csökkenne. Ő másfajta átalakulást sejt a dolgok mögött, ami azonban még annál is aggasztóbb szerinte, mintha a paksi bővítési projekt politikai súlya tényleg csökkenne a kormányon belül. 

Jávor Benedek szerint a paksi bővítést és az energiaügyeket eddig is nagyon gyengén, de legalább szakmai szempontok is befolyásolták, de most a nemzetközi energiapolitikát és paksi ügyet teljesen kivonják a szakmai befolyás maradéka alól is, és teljesen politikai ügyet csinálnak belőle. Olyannyira, hogy a kormány iránt maradéktalanul lojális, de mégiscsak szakmabelinek számító Süli János is csak átmenetileg felügyelte miniszterként. Ez azt is jelzi, hogy "jelen helyzetben, az ukrán háború kapcsán a Paks körüli viharfelhők még sűrűbbé váltak, és megvalósíthatatlanná vált a projekt".

Orbán Viktor a Roszatom vezetőjével tárgyalt
 
Orbán Viktor a Roszatom vezetőjével tárgyalt
 
Budapest, 2021. december 17. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Alekszej Lihacsovot, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatóját (j) a Karmelita kolostorban 2021. december 17-én. A megbeszélésen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Süli János, a Paks II. projektért felelős miniszter is (k). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

Szerinte ebben a helyzetben már a kormányon belül sem találni olyan szakmai szereplőt, aki meggyőződéssel le tudná vezényelni a projektet, úgyhogy odacsapták a miniszterelnök leghűségesebb emberéhez az egészet. Így "egyszerűen partvonalra szorulnak az eddig sem acélos szakmai érvek" - mondta Jávor.

A kormány eddig is megpróbált politikai befolyást gyakorolt a szakmai hatóság és a projekt fölött, de volt némi ellenállás, ez a politikai nyomás még erősebbé válik, mondta. Jávor azt mondta, most odatettek egy politikai faltörő kost, hogy bármilyen körülmények között átverje a projektet. ami nukleáris energiabiztonsági szempontból, mind geopolitikai nemzetközi biztonsági szempontból nagyon komoly aggodalmakra ad okot.

Úgy véli az ellenzéki politikus, hogy ez azt jelzi, hogy ebben a nemzetközi politikai környezetben megvalósíthatatlanná vált a projekt. Az oroszok talán jobban látják, mint a magyar kormány, hogy már technikailag sem tudják megvalósítani. "Van elég bajuk, a finanszírozás a jelenlegi szankcionálási környezetben Oroszország számára súlyos problémákat okoz, az építéshez szükséges szakemberek és építőanyagok leszállítása is lehetetlenné vált számára".

 

A paksi atomerőmű
 
A paksi atomerőmű
 
Paks, 2021. szeptember 10. A paksi atomerőmű 2021. szeptember 10-én. MTI/Kiss Dániel
Fotó: Kiss Dániel
 

Bár ez az oroszoknak fontos projekt volt az unión belül, de az EU-val annyira zűrössé vált a viszony, hogy Oroszország számára már marginálissá vált a projekt, így könnyen elengedik. Ezzel szemben a magyar kormány 2014 óta mindent erre a lapra tett fel, úgy, hogy a kockázat benne volt. Most pedig, hogy valósággá vált, a magyar kormány kétségbeesetten próbál valamit csinálni, hogy a hibás döntésből valahogy kievickéljen, mondta Jávor Benedek.