„Klubrádió
Reggeli gyors

Szövetség: A kormány pozitív irányba lépett el a napelemekkel

20/12/2022 13:32

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A villamosenergiára óriási az igény, Magyarországnál csak Luxemburg importál többet Európában, ez nagyon rossz arány, ezért fontos a beruházás a napelemes rendszerekbe. A kormány fél évtized után az elmúlt másfél évben azonban váratlan fordulattal gyakorlatilag értelmetlenné tette a napelemes beruházásokat, de most mintha megint változna a trend, és a vállalkozásoknak segítséget nyújt.

2022. december 20. Reggeli gyors - részlet 2022.12.20. Kiss Ernő
12:00
00:00

A múlt pénteken megjelent két kormányrendelettel nagyon pozitív irányba kezdett fordulni a magyar napenergia ipar, mondta Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke a Reggeli gyorsban, aki szerint éppen ezért ma nem is kockázatos napelembe beruházni.

 
Napelemes rendszer
 
Forrás: /www.genwatt.in
 

 

A magyar kormány az elmúlt öt évben támogatta a hazai napelemes rendszereket, aztán Kiss Ernő szerint bizonyos lobbiérdekeknek a hatására, amik ennek visszaszorításában voltak érdekeltek, hozott olyan rendeleteket, amik például teljesen feleslegessé tették magát a napelemrendszert, de most Lantos Csaba energetikai miniszter munkába állásával "ismét jó irányba fordult vissza a hazai rend". 

Persze "nem tökéletes minden", mondta a napelemszövetség vezetője, aki szerint a december óta munkába állt miniszter "már rendkívül fontos rendelkezéseket hozott", ami megkönnyíti a szakma és a lakosság" munkáját. Az egyik rendelet újra lehetővé teszi az önfogyasztás-csökkentő napelemes erőművek építését. Kiss Ernő emlékeztetett, hogy a kormány tavaly júniusban olyan kötelezettséget írt elő, ami gyakorlatilag ellehetetlenítette az önfogyasztócsökkentő erőművek építését, most ezt írta fel egy rendelet, és már lehetővé vált.

Arról is beszélt hogy a kormány október 26-án pedig megtiltotta a háztartási méretű napelemes rendszerek a visszatáplálását a rendszerbe. Kiss szerint ideiglenesen, és beszélt még egy másik rendeletről, ami pedig a már üzemben álló rendszerek szaldó-elszámolására vonatkozik. "Ezek mindenképpen negatív irányok" - mondta, de szerinte az unió még a jövő év végéig időt ad a magyar lakosságnak is arra, hogy megszerezze a szaldó elszámolásra való jogosultságot. 2024-től ugyanis már az Unió nem akar új támogatási rendszert, addig azonban bármihez lehet támogatást szerezni. Remélik, a minisztérium is lehetővé teszi a lakosságnak ezt az elszámolást, mondta.

Kiss Ernő beszélt arról is, hogy a legolcsóbb villamossági előállítási mód a nap-, a második a szélenergia. "Természetesen időjárás függő, ezért csak napenergiára, vagy vagy kizárólag szélenergiára nem lehet alapozni". Ugyanakkor Kiss szerint a napenergia óriási előnye, hogy ugyanakkor akkor termel, amikor a legnagyobb szükség van az áramra.

"Ezeket a különböző energiatermelő módokat a Mavir Zrt.-nek kell összehangolnia". Ehelyett azonban az történik, hogy megújuló energia helyett Magyarország importból szerzi be a hiányzó áramot. Ez a villamosenergiánál azt jelenti, hogy 40 százalékot külföldről hoznak be. Kiss Ernő szerint ez nem ellátásbiztonság. Az ellátásbiztonság az, "ha magunk termeljük a villamosenergiát, és itt fizetjük be az adókat" - mondta.

A napelemszövetség elnöke szerint most "történelmi pillanat" van, mivel brutális piaci energiaárak ellensúlyozására most mindenki napelemes rendszert szeretne. A vállalkozások is úgy tudnak megszabadulni az energiaköltségtől, hogy saját rendszert építenek. Ugyanakkor a lakosságnak a visszatáplálási tiltás értelmetlenné tette a napelemes beruházásokat.

Ennek ellenére Kiss szerint rögtön azután, hogy Gulyás Gergely bejelentette a nepelemes rendszerek kivégzését, "az kétszázezres igényt generált". És mindenkinek ezt javasolta Kiss, aki szerint előbb-utóbb meg fogja érni, "és nem csak a környezetvédelmi szempontból".

Arról is szó esett a beszélgetésben, hogy milyen fontos, ha az áramot helyben termeljük, hiszen például tavaly Magyarországon csak a hálózati veszteség megegyezett a teljes napelemes villamosenergiatermeléssel. "Mintha tavaly csak az átviteli hálózat veszteségét fedeztük volna napelemmel, ennek ezért hatalmas a költsége, ezért érdemes helyben megtermelni az energiát" - mondta Kiss a Reggeli gyorsban.