„Klubrádió
Reggeli gyors

"Később derül ki, mennyire hatékony a DART becsapódása"

28/09/2022 16:48

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A NASA DART nevű űrszondája kedden sikeresen nekiütközött a Dimorphos kisbolygónak. A következő időszakban azt vizsgálják a szakemberek, hogy hosszú távon módosítja-e a kisbolygó mozgását a becsapódás, és ha igen mennyire – mondta Molnár Tamás csillagász.

2022. szeptember 28. Reggeli gyors - részlet 22.09.28. Molnár László
06:09
00:00

Szeptember 27-én éjjel  a NASA DART űrszondája nekiütközött a Dimorphos kisbolygónak, hogy letesztelje, miként lehetne éles helyzetben eltéríteni egy Földre veszélyes objektumot. A Földtől 11 millió kilométerre, magyar idő szerint 1:14-kor végbement ütközést közelről követte a LICIACube, az olasz űrügynökség a DART-ról két hete levált kísérőszondája – írta meg a Qubit.

Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos vezetője szerint ezzel sikerült bebizonyítani, hogy megfelelően megválasztott sebességű szondák becsapódásával jelentősen befolyásolhatók az apró égitestek mozgása. A t

"A legtöbb kisbolygó nem olyan, mint egy billiárdgolyó, hanem egy 150 méter átmérőjű kőkupac. Ezért volt érdekes, hogyan hat rá, ha egy űrszondát belelőnek" – mondta a Klubrádiónak Molnár László, csillagász. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet munkatársa úgy véli, most már jobban tudunk tervezni arra a helyzetre, ha egy, a Föld felé tartó kis bolygót kell eltéríteni.

Az is nagyon fontos kérdés, hogy egy ilyen pályamódosítás mennyiben módosítja az adott kisbolygó pályáját hosszú távon. A jelenlegí kísérlet azt is vizsgálja hogyan változik egy nagyobb kisbolygó körül keringő kísérő mozgása (sebességváltozás) a becsapódás hatására.

A Dart-szonda fedélzeti kamerája:

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Molnár Lászlóval
2022.09.28., szerda 8:33
Riporter: Para-Kovács Imre