„Klubrádió
Reggeli gyors

Kiss László: Nem rutinfeladat elhagyni a Földet

26/09/2022 12:23

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Október végén lesz utolsó lehetőség elindítani az Artemis-1 rakétáját szétszerelés előtt – véli Kiss László. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint ezt követően a biztonsági előírások szerint szétszedik a rakétát, és a újra kell kezdeni a folyamatot.

2022. szeptember 26. Reggeli gyors - részlet 22.09.26. Kiss László
07:50
00:00

Harmadszorra is elhalasztották a NASA holdrakétájának indítását. Kedden indították volna útjára az Artemis–1 rakétát, ami az új Hold-program első tesztrepülése lenne, a NASA azonban szombaton bejelentette, hogy a Floridában esedékes vihar miatt elhalasztják a kilövést – írta a Telex. Az Ian nevű trópusi vihar várhatóan a jövő héten éri el Floridát.

"Korábban a biztonsági öv sem volt kötelező" – mondta a Kiss László, a Klubrádiónak. A Széchenyi-díjas csillagász, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a kockázatok minimalizálása egy olyan előírás amely az űrkutatásban fokozottan jelen van. Arányaiban mindig szigorúbbak voltak az előírások az űrutazásban. Azt is megjegyezte, hogy ez nem véletlen, hiszen a Föld vonzásköréből kilépni napjainkig sem tartozik a hétköznapi események közé.

Ha a rakétát visszatolják a hangárjába – erről a hétfői nap folyamán hoznak végső döntést – már csak egyszer próbálkozhatnakl meg az indítással, várhatóan október végén. Ezt követően ugyanis az előírások szerint a rakétát szét kell szedni, majd ellenőrzést követően, újra fel kell építeni. Erre Kiss szerint azért van szükség, mert az estleges hibák mellett a mozgatással is elmozdulhatnak kulcsfontosságú elemek, fizikai torzulás is felléphet. Egy ilyen elmozdulás akár a küldetés kudarcának (a rakéta megsemmisülésének) kockázatát jelentheti.

Az elővigyázatosság azért is nagyon fontos, mert az Artemis-program nem egyszerűen arról szól, hogy újra embert küldjünk a  Holdra, hanem tartós emberi jelenlétet tervez a NASA kísérőnk déli sarkkörén. Azt is meg kell vizsgálni, milyen sugárzás éri az embereket, hosszú utazások során a mélyűrben. A visszatérés a Holdra előkészület a NASA másik célkitűzéséhez, a Mars-misszióhoz.

A teljes beszélgetést a fenti leátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kiss Lászlóval
2022.09.26., hétfő 8:33
Riporter: Szénási Sándor