„1%
Szerepvállalás

Véges végtelen

8/05/2022 09:35

| Szerző: Bíró Bori/Klubrádió

Ez a címe a Messzehangzó tehetségek alapítvány nyári táborának, ahová idén olyan hátrányos helyzetű fiatalokat várnak, akiknek egyedi ötletei vannak látszólag össze nem illő, szokatlan dolgok találkozásáról. Más értelemben foglalkozik a végtelennel a Bakonyi Csillagászati Egyesület, amely a Videó a Vakoknak Alapítvánnyal működik együtt, hogy csillagászati anyagok jussanak el látássérültekhez.

2022. május 07. Szerepvállalás (2022. május 07., szombat 18:05)
26:17
00:00
Műsorvezetők: Bíró Bori Szerkesztők: Bíró Bori

Véges végtelen – ez a címe a Messzehangzó tehetségek alapítvány nyári táborának, amely idén a szokatlan párosításokkal foglalkozik. Olyan 8-11. osztályos fiatalokat várnak, akiknek vannak olyan ötleteik, amelyekben látszólag össze nem illő, szokatlan dolgok, tárgyak, események, jelenségek találkoznak és valami új minőség jöhet létre belőlük. Akiket a művészetek vagy a tudományok területén érnek ezek az egyedi, kreatív élmények. És akiket érdekel, hogyan tudják megvalósítani ezeket a talán furcsa gondolatokat. Az alapítvány 14 éve keresi és gondozza a tudományokban és a művészetek valamely területén tehetséges, nehéz sorsú fiatalokat. Az idei táborról Surapka Borbála, a szervezet szakmai vezetője mesélt.

A videós tartalmakon ugyan néha van audionarrációs sáv, de ez inkább a televíziós műsorokra vagy filmekre jellemzőbb, ami az elérhető videós tartalom kevesebb mint 1 százaléka. Látássérültek és siketek akadálymentes információhoz jutásával foglalkozik a Videó a Vakoknak Alapítvány, amely önkéntesek segítségével narrálja az interneten elérhető videós anyagokat. Nemrég a Bakonyi Csillagászati Egyesülettel kötöttek megállapodást, amelynek értelmében a látássérültek többek között az egyesület YouTube csatornáján található videók narrálását, illetve a Tapintható Univerzum kiállítássorozat anyagában található fotók, illusztrációk leírását kérhetik. Ennek köszönhetően a látássérültek még több olyan alapos csillagászati ismerethez juthatnak, amelyekhez a vizualitás hiánya miatt eddig nem, vagy csak körülményesen juthattak hozzá. A Bakonyi Csillagászati Egyesület elnöke, Ivanics Ferenc volt a vendégünk.

Az adást a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Szerepvállalás
2022. május 07., szombat 18:05
Műsorvezető: Bíró Bori