„Klubrádió
Megbeszéljük...

Karácsony: Veszélyes játékot űz a DK és a Momentum, az emberek elhihetik, hogy az ellenzékre nem szabad rábízni a kormányzást

25/05/2022 19:08

| Szerző: Klubrádió/szg

Fontos, hogy béke legyen az ellenzéki pártok között, hogy meg tudják szolgálni a megkapott bizalmat – mondta Karácsony Gergely arra reagálva, hogy két párt vitája miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés ülése. A főpolgármester szerint nagyon veszélyes játékot űz a DK és a Momentum, mert az emberek elhihetik, hogy az ellenzékre nem szabad rábízni a kormányzást. A DK és a Momentum képviselői a Klubrádióban is egymást vádolták az ügyben.

2022. május 25. Megbeszéljük / részlet, Karácsony Gergely (22.05.25.)
15:20
00:00

A Demokratikus Koalíció és a Momentum vezetése közötti konfliktusok miatt nem tudták megtartani szerdán a Fővárosi Közgyűlés ülését. Ezt Karácsony Gergely főpolgármester nagyon szerencsétlennek nevezte a Megbeszéljük adásában, és azt mondta, nem is volt náluk szokás. A Fővárosi Önkormányzat nagyon nehéz körülmények között helyt tudott állni, és most sem az ő működésükkel összefüggő politikai viták miatt nem tudtak összeülni: a DK által javasolt Bősz Anettet mindenki kiváló jelöltnek tartja a megüresedett főpolgármester-helyettesi poszt betöltésére, az ő elvi támogatása adott. A főpolgármester nem akar igazságot tenni a DK és a Momentum vitájában, de hangsúlyozta: ezek a viták nincsenek összefüggésben a működésükkel. 

Karácsony most megerősítette: amikor egy korábbi interjúban arról beszélt, hogy a kormányzóképességük meg az arról szóló választási benyomások messze vannak attól, hogy az ellenzék választást tudjon nyerni, pont az ilyen helyzetekre gondolt. Megismételte, a Fővárosi Önkormányzat csak harcmezőként került képbe, és azt nem fogadja el, hogy a pártok konfliktusaikat ott vívják meg; „válasszanak másik hadszínteret maguknak”.

Hozzátette, ebben semmi jó nincs, de az ilyen gőzleeresztéseknek talán most van itt az idejük, a parlamenti választás előtt mindenki tudta a feladatát. Lehetnek súrlódások, de az mindenki közös érdeke, hogy ebből ne csináljanak rendszert. Azt megérti, hogy a pártoknak külön-külön kell bővíteniük az erejüket ahhoz, hogy az ellenzék erősebb legyen, de ez nem mehet az önkormányzatok rovására. Hozzáfűzte, minden olyan önkormányzatra vonatkozik, ahol az ellenzék megkapta a felhatalmazást, hogy az ilyen viták ne nehezítsék a munkájukat.

És főleg azért ne, mert így is „rohadt nehéz” – emelte ki. A problémáik között felsorolta a kormányzati pénzmegvonásokat, az inflációt, az energiaárrobbanást, a pandémia után megérkezett a recesszió, a szomszédban háború van, nem tudja, hogy orosz beszállító mikor jelentkezik a metrókocsiknál elvégzendő feladataira.

A szerdai helyzetre visszatérve azt mondta: az időközi önkormányzati választások miatt politikai feszültség alakult ki, amit nem tudnak megoldani, de begyűrűzött hozzájuk. Azért tud felelősséget vállalni, ami rájuk tartozik. Kijelentette, ez nagyon veszélyes játék, és nem önmagában a főváros működésével kapcsolatban, hanem azért, mert ha tovább folytatják, az emberek megszokják, hogy az ellenzékre nem szabad rábízni a kormányzást. „Ez szerintem pusztító” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mit várhat a főváros az újabb veszélyhelyzettől, Karácsony Gergely azt mondta: nem tud és nem is akar Orbán Viktor fejével gondolkodni, és nem szeretne annak az árnyékában élni, hogy mi lesz, ha holnap jön egy alkotmány-módosítás, amivel megszüntetik az egész önkormányzatot.

2022. május 25. Megbeszéljük / részlet, Ilyés Márton (22.05.25.)
09:17
00:00

A műsorban megszólalt Ilyés Márton, a Momentum alelnöke, elnökségi tagja, aki azt mondta: az ügy háttere, hogy az ellenzéki pártok 2019-ben megállapodtak, hogy ha felszabadulnak pozíciók, mert például a közös listáról bejutnának politikusaik, akkor az a párt állít helyettük jelöltet időközi választáson, aki eredetileg is indított. Ők azt szeretnék, hogy ha ezt egyértelműen betartaná mindenki, és ennek első eleme, hogy a DK-s Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesi pozíciója a pártnak és így Bősz Anettnek jár, a DK-tól azonban sajnos nem kaptak határozott álláspontot arra, hogy ezt a megállapodást hosszabb távon is betartják. Tompos Márton, a Momentum parlamenti képviselője a Klubrádiónak már konkrétabban nyilatkozott: szerinte a DK felrúgná az említett megállapodást, és ráindítani készül momentumos jelöltekre saját jelöltjeit.

2022. május 25. Megbeszéljük / részlet, Barkóczi Balázs (22.05.25.)
09:45
00:00

Az adásban szót kapott a közgyűlési csetepaté másik érintettje, a DK képviseletében Barkóczi Balázs pártszóvivő is. Az országgyűlési képviselő közölte, elképesztőnek tartják, hogy a Momentum úgy akar jobb alkupozíciót szerezni magának, hogy nem szavazza meg Bősz Anettet. Hozzátette, a Momentum „veszélyezteti Budapest kormányozhatóságát”, mégpedig azért, hogy a kerületi testületekben eggyel több képviselője legyen. Megjegyezte, a XI. kerületben még nem írták ki az időközi választást, a VII. kerületben már kiírt választáson viszont szerinte a Momentum nem támogatja a DK jelöltjét.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Karácsony Gergely/Facebook

Megbeszéljük...
2022. május 25., szerda 16:45
Műsorvezető: Bolgár György